مدیرکل ثبت احوال یزد در نشست چله رسانهای با هشدار درباره روند سالمندی و کاهش ازدواج، بر لزوم برنامهریزی برای حفظ جمعیت تأکید کرد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از یزد، مهدی مصدق مدیرکل ثبت احوال استان یزد شامگاه دوشنبه در نشست چله رسانهای معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار یزد با اصحاب رسانه، گفت: ثبت احوال زمانی معنا پیدا میکند که آیینهای تمامنما از اقدامات دستگاههای اجرایی برای جامعه باشد.
مدیرکل ثبت احوال استان یزد خاطرنشان کرد: بازخورد اقدامات دستگاههای اجرایی در جامعه باید به درستی از سوی ثبت احوال ارائه شود.
وی با اشاره به برگزاری نشست همایش جمعیت در دانشگاه یزد در صبح همان روز، خاطرنشان کرد: متأسفانه در این نشست اصحاب رسانه حضور نداشتند و این مسئله اتفاق خوبی نبود.
مصدق ادامه داد: اگر قرار است رسانهها در آگاهسازی جمعیت نقش ایفا کنند، دانشگاهها یکی از مهمترین عرصههای فعالیت آنان است. همچنین در اینگونه نشستها، عملکرد دستگاههای مختلف مورد نقد و بررسی قرار میگیرد و حضور خبرنگاران میتوانست تأثیر قابلتوجهی در انتقال این نکات به جامعه داشته باشد.
وی افزود: اکنون کشور در مسیر کاهش جمعیت قرار گرفته و نخستین گام ما باید حفظ جمعیت موجود باشد؛ نمیتوان بدون داشتن برنامهای مشخص برای حفظ جمعیت، تنها به دنبال افزایش آن بود.
مدیرکل ثبت احوال استان یزد عنوان کرد: جمعیت استان یزد حدود یکمیلیون و 300 هزار نفر است که معادل یک و نیم درصد از جمعیت کشور را تشکیل میدهد و رتبه 24 را در میان استانها دارد. براساس هرم جمعیتی سال 1395، بیشترین جمعیت یزد در گروه سنی 45 تا 49 سال قرار دارد؛ نسلی که در اواخر دهه 50 و اوایل دهه 60 متولد شدهاند.
مصدق گفت: اکنون حدود 10 درصد از جمعیت استان را سالمندان تشکیل میدهند و این گروه سنی در سالهای آینده وارد دوره بالای 70 سال میشوند. در آن زمان، نیروی کار لازم برای اشتغال و تولید ثروت بهشدت کاهش مییابد و ما در سال 1410 با چالش جدی جمعیتی روبهرو خواهیم بود.
وی تصریح کرد: تداوم این روند میتواند استان را با مشکلات اقتصادی مواجه کند؛ چراکه افراد توانمند از نظر تولید ثروت، قادر به تأمین بار تکفل جامعه نخواهند بود.
مدیرکل ثبت احوال استان یزد با اشاره به مسئله پیری جمعیت، گفت: اگر به جمعیت بهعنوان یک انسان نگاه کنیم، باید همهجانبه به این انسان توجه شود؛ در غیر اینصورت با انسانی ناکارآمد مواجه خواهیم بود.
مصدق یکی از چالشهای اجتماعی امروز را افزایش تعداد بانوان هرگز ازدواجنکرده دانست و گفت: در حال حاضر بیش از سههزار و 500 خانم 30 تا 35 ساله در یزد وجود دارند که هرگز ازدواج نکردهاند. در بحث فرزندآوری، این آمار اهمیت زیادی دارد.
وی افزود: نرخ ازدواج در استان یزد روندی کاهشی دارد. در اواخر دهه 80، با ورود دهه شصتیها به سن ازدواج، بیشترین آمار ازدواج ثبت شد، اما از دهه 90 تاکنون، این آمار با شیب تندی رو به کاهش رفته است.
مدیرکل ثبت احوال استان یزد خاطرنشان کرد: همزمان با کاهش نرخ ازدواج، شاهد افزایش آمار طلاق هستیم و حرکت خانوادهها به سمت تکفرزندی نیز نرخ ولادت را پایین آورده است.
مصدق با بیان اینکه میانگین سن ازدواج در یزد برای خانمها نزدیک به 28 سال و برای آقایان نزدیک به 30 سال رسیده و این شاخص در حال افزایش است، ادامه داد: نرخ باروری کل استان در سال 1400 معادل 2.04 بود که در سال گذشته به 1.91 کاهش یافت.
انتهای پیام/781/