روستای تاریخی فهرج یزد، سحرگاه عاشورا میزبان آیین کهن و منحصر بهفردی بهنام «صبح رو سیَه» شد؛ مراسمی که اشک و سوگ را پیش از طلوع خورشید به کویر هدیه میدهد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از یزد، آیین سنتی و مذهبی «صبح رو سیَه» بامداد روز عاشورا در روستای کهن فهرج یزد با حضور گسترده مردم این منطقه برگزار شد؛ آیینی که یکی از نمادهای اصیل عزاداری حسینی در این دهستان کویری به شمار میرود.
شرکتکنندگان در این مراسم، پیش از دمیدن سپیده صبح از خانههای خود خارج شدند و با نوای طبل و شیپور، آغاز سوگواری را به دیگر اهالی اطلاع دادند.
وی افزود: همزمان با طنین سازهای عزاداری، سینهزنی و گریه در میان حاضران آغاز شد و دستههای عزادار به سوی مسجد و تکیه صاحبالزمان(عج) حرکت کردند.
مردان با رسیدن به تکیه، به بام حسینیه رفتند و زنان نیز در حیاط تکیه اجتماع کردند. درحالیکه شیپورزنی همچنان ادامه داشت، جمعیت منتظر طلوع آفتاب ماندند.
با پدیدار شدن نخستین پرتوهای خورشید، همه شرکتکنندگان به صورت هماهنگ بیتی از مرثیهای کهن را خواندند: «ای صبح رو سیَه به چه رویی شوی سپید، امروز حسین تشنهجگر میشود شهید».
این بیت با لحنی جانسوز و تکرار فراوان در فضای تکیه طنینانداز شد و قطرات اشک بر چهرههای سوگوار جاری گردید؛ گویی حاضران، پس از تمنای طلوع صبح، اکنون از آمدن آن گلهمند بودند.
پس از پایان این آیین، عزاداران حسینی مسیر خود را به سمت گلزار شهدای بهشت رضا(ع) ادامه دادند و با برگزاری مراسمی ساده، یاد و خاطره اموات خود را نیز در این روز بزرگ گرامی داشتند.
در ادامه، جمعیت عزادار به سمت مزار شهدای فهرج حرکت کرد؛ جایی که هویط بن هانی(ع)، خواهرزاده امیرالمؤمنین(ع)، در آن به خاک سپرده شده است. مردم در کنار قبور شهدا، زیارتنامه خواندند و به این بزرگوار و دیگر شهیدان کربلا تسلیت گفتند.
روستای فهرج که بهعنوان یکی از کهنترین سکونتگاههای تاریخی کشور شناخته میشود، با میزبانی از نخستین مسجد تاریخی ایران، آبانبارها، بادگیرها و آیینهای خاص خود، همواره جایگاهی ویژه در گردشگری مذهبی و فرهنگی ایران داشته است.
انتهای پیام/781/