یزد- ایرنا- میبد بعنوان شهر جهانی زیلو آماده استقبال ، پذیرایی و خدمات دهی به میهمانان و گردشگران نوروزی در بافت و مکانهای تاریخی ، اقامتگاهها ، مراکز فروش صنایع دستی، بازارچهها و نمایشگاهها است.
این روزها شهر میبد از شروع ماه اسفند حال و هوای نوروزی به خود گرفته و مردم علاوه بر تکاپو و تردد در سطح شهر، در انتظار مسافران و میهمانان نوروزی هستند.
میبد با داشتن بناهای تاریخی و صنایع دستی دارای قدمت یک شهر گردشگری و تاریخی است ، همچنین با دارا بودن ۳۶۷ واحد تولیدی از جمله کاشی و سرامیک یک شهرستان تجاری و صنعتی نیز محسوب میشود.
شهر باستانی میبد این روزها در تکاپوست تا بهترین میزبانی را از مردم کشور پس از وقفه ۲ ساله ناشی از شیوع کرونا داشته باشد.
مکانهای تاریخی و اقامتگاههای سنتی میبد
مکانهای تاریخی و اقامتگاههای سنتی میبدمیبد دارای اماکن تاریخی و ظرفیتهای گردشگری زیادی از جمله بافت تاریخی و مرکزی شهر شامل یخچال ، کاروانسرای شاه عباسی ، چاپارخانه ، دروازه کسنوا ، نارین قلعه ، محور گردشگری کوچُک ، برج کبوترخانه ، قلعه بارجین ، قلعه وزیر رکن آباد ، آسیاب ۲ سنگی محمد آباد ، آسیاب بیده ، قلعه مهرجرد و دیگر مکانهای تاریخی پراکنده در شهر و روستاها است.
هفت بومگردی به نامهای عمه رباب در روستای مرور ، وستا و شیرین و فرهاد در روستای مزرعه کلانتر ، هوراک و قلعه سفید در روستای ندوشن و شاطربمان و عطار در مرکز شهرستان فعال است.
۲ هتل سنتی مهربد و هتل کریاس پلاس و همچنین سه اقامتگاه گلشن ، حاج ملک و قلعه وزیر رکن آباد نیز در سطح این شهرستان وجود دارد.
صنایع دستی میبد
صنایع دستی میبدمیبد شهر جهانی زیلو است و علاوه بر این صنعت دستی مهم و ارزشمند ، مردم این شهرستان از گذشتههای دور تاکنون از طریق انواع صنایع دستی سفال ، کاربافی ، موتابی ، چلنگری و بافت پلاس به هنرنمایی و درآمدزایی برای گذران زندگی پرداختهاند.
خوراکیهای سنتی میبد
خوراکیهای سنتی میبدشهروندان میبدی با علاقه زیاد به میراث فرهنگی شهر با راه اندازی گروهی در فضای مجازی اقدام به آماده سازی لیست غذاهای سنتی میبد کردهاند.
در گروه خوراکی های سنتی آنها اسم غذاها و خوراکی های سنتی نظیر اوماچوک، لتیروک یا نان سورک ، کلوچه خرمایی ، خمیر جادویی ، شولی ، اشکنه ، مشتُک ، نان چپاتی ، کماچ ،چای عناب ، دونُک ، حلوا ، سه پیازه ، کجوش ، کله گیپا ، آش مخصوص تازه بچه زاییده و آش ترخینه را میتوان مشاهده کرد.
شهر تاریخی میبد به دلیل دارا بودن بافت وسیع گردشگری تا قبل از شیوع ویروس کرونا پذیرای گردشگران زیادی به خصوص در روزهای عید نوروز هر سال بود و امسال نیز با توجه به کمتر شدن محدودیت ها و ممنوع نبودن سفرهای نوروزی با همکاری مردم و مسئولان مهیای استقبال از نوروز و میهمانان نوروزی سال ۱۴۰۱ است.
ظرفیت اسکان میهمانان نوروزی
ظرفیت اسکان میهمانان نوروزیسرپرست فرمانداری میبد در گفت و گو با گزارشگر ایرنا گفت: ظرفیت اسکان مهمانان نوروزی را ۲ هزار و ۱۷۵ نفر در هتل ها ، بوم گردی ها،مدارس و مکانهای اختصاص داده شده در خوابگاههای دانشجویی و مهمانسراهای ادارات عنوان کرد.
سید جمال سجادی پور با بر شمردن ویژگیهای خاص میبد از جمله صنایع دستی همچون زیلو و سفال و جاذبه های گردشگری اظهار امیدواری کرد که میهمانان با سفر به میبد خاطراتی خوش و به یاد ماندنی را در ذهن خود برای اینکه هم به دیگران پیشنهاد و مجدد به این شهرستان سفر کنند ، داشته باشند.
وی همچنین به راهاندازی گشتهای نظارتی در شهرستان اشاره کرد و از همه کسبه مخصوصا فروشگاهای بزرگ ونانوایان و صنف خدماتی تعمیرکاران درخواست کرد با آمادگی بیشتر در خدمت گردشکران و میهمانان نوروزی باشند.
آذین بستن شهر و کاشت نهال در باغچهها
آذین بستن شهر و کاشت نهال در باغچههاشهردار میبد هم به اقدامات انجام شده برای استقبال از نوروز از جمله کاشت ۵۷ نهال نخل و پنج هزار نهال سرو در مسیرهای مختلف به مناسبت روز درختکاری خبر داد که همچنان ادامه دارد ، همچنین کاشت گلهای فصلی و زینتی در باغچه های شهر و در مثلثی ها و رفوژ میانی بلوارها در حال انجام است.
مجید بهارستانی افزود: رنگ آمیزی سنگ جدولهای مسیر در سنتو و مسیرهای اصلی ، تیربرق های روشنایی و وسایل بازی در پارک ها شروع شده و در حال انجام است، تسطیح کف فرش فضای بازی کودکان و بتن ریزی آنها انجام شده و کف پوشهای ایمنی نیز آماده شده که تعدادی از آنها نصب شده و تعدادی نیز باید نصب شود.
وی به آذین بندی مسیرها و میادین شهر به مناسب ایام شعبانیه و فرا رسیدن نوروز با انواع ریسه های لامپی و پرچمی و رنگی اشاره کرد و اظهار کرد: آذین بندی شهر تا روز ۲۵ اسفند تکمیل می شود ، همچنین همایش آب و جاروی شهر با حضور مسئولان و شهروندان با هدف فرهنگسازی نظافت شهر در بافت تاریخی برگزار شد.
شهردار میبد با اشاره به نظافت محلات سطح شهر توسط تیم شهرداری از شهروندان درخواست کرد در پخش نذورات با تیم خدمات شهری شهرداری همکاری کنند و با خودداری از ریختن ظروف یک بار مصرف در خیابانها و مسیرها در نظافت و تمیزی شهر کمک کنند.
وی در ادامه با بیان اینکه پروژه های عمرانی آسفالت و زیرسازی معابر عمرانی فعال نیز طبق دستور استانداری از روز ۲۵ اسفند تعطیل میشود ، گفت: اجرای برنامه های فرهنگی و جشن در ایام شعبانیه ، چهارشنبه آخر سال و روزهای عید نیز برنامه ریزی شده و انشاءالله با همکاری مردم همه با روحیهای شاد به استقبال بهار و پذیرایی از مسافران نوروزی میرویم.
تعریف مسیر گردشگری
تعریف مسیر گردشگریرییس اداره میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی میبد نیز از جمله اقدامات برای استقبال از نوروز و در سال ۱۴۰۱ را تعریف مسیر گردشگری که از پشت نارین قلعه و محله کوچُک شروع می شود و بعد از گذر از خیابان مسجد جامع و راسته بازار به دروازه اصلی شارستان میرسد و یک مسیر نیز در قلعه بشنیغان بیان کرد.
مهرداد ذوالفقاری به دستور کار قرار گرفتن ساماندهی آب انبارها با همکاری ادارههای میراث و اوقاف و شهرداری ، مرمت کاروانسرای شاه عباسی با ۴۰۰ میلیون تومان اعتبار ، مرمت پل موسی خان با ۱۰۰ میلیون تومان اعتبار و همچنین مرمت خانه بلالی و بقعه شیخ علی خاموش ندوشن اشاره کرد که یا قرار است در سال ۱۴۰۱ شروع شود و یا در حال انجام برای آماده سازی بافت گردشگری برای بازدید گردشگران است.
وی در دستور کار قرار گرفتن و اختصاص اعتبار برای مرمت بافت معابر شهر در سطح محلات با همکاری شهرداری را نیز یادآور شد.
رییس اداره میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی میبد همچنین اظهار کرد: با توجه به فرا رسیدن روزهای عید نوروز همه اقامتگاهها ملزم به داشتن مجوز شدند و همه هتل ها و بومگردیها نیز از نظر رعایت بهداشت و رعایت پروتکلهای بهداشتی نظارت میشوند.
وی از راه اندازی سه بازارچه صنایع دستی در نارین قلعه ، روبروی یخچال و برج کبوترخانه و واگذاری راسته بازار به بخش خصوصی برای راهاندازی نمایشگاه و بازار فروش صنایع دستی نیز خبر داد.
این مسئول جاذبه های گردشگری روستاها از جمله بقعه حافظ جمال رکن آباد و بقعه شیخ علی خاموش ندوشن را معرفی کرد و گفت: همچنین برای اولین بار زیرساختهای گردشگری مذهبی در روستای رکن آباد شهرستان فراهم میشود و در این ارتباط فرمانداری ، سپاه و اداره میراث با هم همکاری دارند.
نظارت بر رعایت پروتکلهای بهداشتی در اقامتگاهها
نظارت بر رعایت پروتکلهای بهداشتی در اقامتگاههارییس شبکه بهداشت و درمان میبد هم گفت : با توجه به اینکه امسال سفرهای نوروزی انجام می شود ، تیم های نظارتی به صورت شیفت بندی شده برای بررسی شرایط اقامتگاهها اعزام میشوند و بر رعایت پروتکلهای بهداشتی نظارت دارند و باید همه اقامتهای نوروزی و بومگردیها به شبکه بهداشت و درمان شهرستان اعلام شود.
کمال یزدی افزود: اقامتگاهها باید بر اساس دستورالعمل حداکثر تا ۳۰ درصد ظرفیت پذیرش داشته باشند و پروتکلهای بهداشتی نظیر شستشوی مرتب ، به کار بردن مواد گند زدایی ، تعویض ملحفه ها و در کل همه دستورالعملهای داده شده به آنها از سوی شبکه بهداشت و درمان را رعایت کنند.
وی ادامه داد: همچنین در ایستگاههایی که در سطح شهر و ورودیها برپا میشود همکاران حضور دارند و رعایت پروتکلهای بهداشتی را برای مردم تشریح میکنند.
وسعت بافت تاریخی میبد ۷۰۰ هکتار است و این شهر با داشتن ۳۰۰ بنای تاریخی ثبت ملی از مناطق باستانی و تاریخی کشور محسوب میشود.
مرکز شهرستان ۱۰۷ هزار نفری میبد در ۵۰ کیلومتری شمال غرب شهر یزد قرار دارد.
شناسه خبر: 175741