یزد- مراسم نخل برداری مردمان تفت در روز عاشورا با حضور خیل عظیم عزاداران حسینی از نقاط مختلف کشور و استان در این میدان قدیمی آیینی به یادگار مانده از روزگاران قدیم در عزای پسر فاطمه(س) است.
خبرگزاری مهر - گروه استانها - سمیه گلابگیریان: بارها و بارها شاهد تماشای مراسم نخل گردانی یا نخل برداری باشکوه در حسینیه شاه ولی یا امام خمینی (ره) شهرستان تفت در استان یزد بودید و شاید علاقمند باشید که با حضور در این مراسم، شکوه و عظمت آن را خود تجربه کرده و به احترام ساکنان این دیار به این مراسم آئینی واقف شوید.
نخل برداری، یکی از ماندگارترین آئین عزاداری در شهرهای مختلف استان یزد از جمله شهر تفت است که به صورت متمرکز در تکیه حسینیه شاه ولی اما در مجموع در بیشتر حسینههای این شهر و حتی حسینیههای روستاهای شهرستان برگزار میشود.
این آئین مذهبی چند سال قبل در فهرست آثار معنوی کشورمان به ثبت رسیده تا نشان دهد که ارادت و عشق به ائمه اطهار به ویژه سرور و سالار شهیدان حضرت امام حسین (ع) همواره در این سرزمین زنده است.
امسال نیز سند حسینیه شاه ولی تفت به عنوان اولین سند حسینیه در ایران از سوی اداره کل ثبت اسناد و املاک کشور صادر شد.
در روز عاشورا در بخشی از خیابان امام خمینی (ه) شهر تفت؛ یعنی بعد از پمپبنزین اجازه تردد به خودروها داده نمیشود. اهالی شهر تفت در نخستین ساعات روز عاشورا برای شرکت در این مراسم به میدان شاهولی و حسینیه شاهولی آمده و در صفهها و پشت بام حسینیه مستقر میشوند.
اگر میخواهید مراسم را خوب ببینید، بهتر است، صبح زود به تفت برسید و در حسینیه باشید. مراسم با حرکت کامیونهای حامل تعزیهگران آغاز میشود. کامیونها با عبور از خیابان امام خمینی (ره) وارد میدان امام خمینی و حسینیه «شاهولی» شده و بعد از دور زدن در محیط تکیه و پیاده کردن تعزیهگردانها از میدان خارج میشوند.
اولین مراسم عزاداری در این میدان، حضور دستههای عزاداری از نقاط مختلف شهر است که با علم، پرچم و سنج و طبل در حالی که به سینهزنی و زنجیرزنی میپردازند، وارد میدان میشوند. پس از آن نوبت به اجرای مراسم تعزیه میرسد که همراه با شبیهسازی کاروان کربلا همراه است.
اصلیترین مراسم این روز، اجرای مراسم نخلگردانی است. عزاداران با فریادهای «حسین، حسین» به زیر نخل رفته و به اتفاق دیگر عزاداران که نخل را وارد میدان کردهاند، با فریاد «یا علی» نخل را از زمین بلند میکنند.
آنها نخل را ۳ تا ۵ مرتبه دور تا دور حسینیه میچرخانند و همزمان از بلندگوی حسینه، نوحههای مرتبط پخش میشود.
مردم سوگوار و هیأتهای عزاداری پس از آنکه نخل را به دور حسینیه گرداندند، آن را به جای اولیه بازمیگردانند و همراه با عزاداری از آن فاصله میگیرند. مراسم نخلگردانی با شنیدن صدای اذان، برای برگزاری نماز جماعت روز عاشورا آماده میشوند.
بعد از نماز، نوبت پذیرایی از عزاداران حسینی است. اصلیترین غذای نذری در آئین عزاداری مردم تفت خورشت قیمه است که توسط هیأتهای مختلف در حسینیه شاهولی طبخ و توزیع میشود. پخش غذای نذری بعد از اذان ظهر در محدوده حسینیه انجام میشود.
این مراسم نه تنها مورد استقبال دوستداران امام حسین(ع) و اهل بیت (ع) در سراسر کشور است بلکه گردشگران خارجی بسیاری را نیز به سمت خود جلب کرده و زمینه ساز برای شکلگیری گردشگری مذهبی و معنوی در یزد نیز شده است و حضور گردشگران خارجی جلوهای خاص به این مراسم عزاداری میبخشد.