استاد مرکزعلمی کاربردی فرهنگ و هنر فردا یزد گفت: این نوع سبک اجرایی فرصتی است تا ایدههای هنرمندان را با کمترین ابزار و هزینه به اجرا رسانده و دردها، مشکلات و حتی دلخوشیهای جامعه را با هنرهای آمیخته به سبک پرفورمنس بیان کنیم.
ولی جلیلیان، استاد دانشگاه علمی کاربردی فرهنگ و هنر فردا یزد در گفتوگو با خبرنگار فارس از اولین اجرای دستهجمعی «پرفورمنس» در استان یزد خبر داد و اظهار کرد: شناسایی و شکوفا کردن استعدادهای دانشجویان و تبدیل آموختههای آنان از تئوری به عملی، انگیزه اصلی اجرای دستهجمعی این سبک از هنر بود که به آنان انگیزه میدهد تا خود را شناخته و بدانند که چه رسالتی در قبال جامعه بر دوش آنان است.
وی با بیان اینکه پرفورمنس هنری است که در آن ایده و موضوع بیش از هر چیز دیگری درگیر بوده و گروه اجرایی با انجام مجموعه حرکات و سکنات سعی میکند معنا و مفهوم و یا موضوع خاصی را به مخاطب انتقال دهد، افزود: با توجه به شرایط اقتصادی و سنگین بودن هزینه های سینما و طولانی بودن تمرینهای تئاتر، پرفورمنس یک فرصت شد که دانشجویان ایدهها را با کمترین ابزار، هزینه و زمان به اجرا برسانند.
استاد دانشگاه علمی کاربردی فرهنگ و هنر فردا یزد تصریح کرد: از مزایای اجرای این نوع هنر این است که دانشجو میتواند با استفاده از ساده ترین ابزاردریک موقعیت مناسب، ناگفتههای خود، انتظارات از جامعه و مسئولین، انتقاد، رضایتمندی و ... را به وسیله پرفورمنس بیان کرده و یا حتی در زمینههای آموزشی از آن استفاده نمود.
هنر پرفورمنس ابزاری جهت معرفی یزدِ صنعتی
وی با اشاره به اینکه حتی میتوان از پرفورمنس در تجارت، صنعت و اشتغالزایی نیز بهره گرفت، گفت: این هنر میتواند به صورت چندبعدی در خدمت تجارت وصنعت به شکل تبلیغاتی قرار گرفته و یک محصول یا برند خاص را معرفی نماید. اگر این هنر بهخوبی شناخته شود با توجه به شرایط صنعتی بودن استان یزد، میتوان در زمینه اشتغالزایی نیز ازان بهره گرفت.
جلیلیان اذعان کرد: در صورت همکاری ارگانهای متولی فرهنگ و هنر در استان بخصوص شهرداریها جهت اجرادراماکن عمومی، پارکها، پاساژهاوغیره میتوان این هنر را به خدمت جامعه درآورد. ضمن اینکه اجرای این هنر به صورت اردوهای دانشجویی در شهرهای دیگر نیز میتواند وسیلهای برای معرفی فرهنگ و هنر اصیل یزدیهاوتواناییهای هنرمندان این شهر باشد.
کلید خوردن جشنواره های ملی هنری در یزد جهت رشد و پیشرفت استان
جلیلیان با تأکید بر ضرورت راهاندازی جشنوارههای هنری بومی از جمله پرفورمنس در یزد، ادامه داد: استان یزد از استعدادهای هنری بسیار بزرگ و ارزشمندی برخوردار است که میتوان به جای شرکت در جشنوارههای کشوری، در همین استان جشنوارههای ملی را کلید زد و سرمایههای این استان را برای رشد و پیشرفت جوانان توانمند همین استان، هزینه کرد.
وی در پایان اهداف بلندمدت اولین اجرای دستهجمعی پرفورمنس در استان یزد را راهاندازی و تشکیل انجمنهای مربوطه عنوان و اضافه کرد: پرفورمنس یک زبان بینالمللی است و با توجه به تاریخی بودن استان یزد، میتوانیم با برگزاری رویدادهای هنری در سطح وسیع، علاوه بر فراهم کردن بستری جهت شکوفایی استعدادهای داخلی، یزد را بیشازپیش به جهانیان معرفی کنیم.
وقتی تماشگران هم بازیگر می شوند
در ادامه کارگردان یکی از پرفورمنس های اجرا شده تحت عنوان «دست بسته» در رابطه با این رویداد اظهار کرد: یکی از ویژگیهای پرفورمنس درگیر کردن مخاطب با موضوع و اجرای بازیگران است که ما تلاش کردیم در اجرای دست بسته این ویژگی را برجسته و آن را بالفعل کنیم.
محمد دشتی افزود: دست بسته حقیقت زندگی انسانهایی است که وقوع برخی اتفاقات، آنان را متوقف کرده و دچار شرایطی شده اند که کاری از دستشان برنمیآید حتی یک نامه نوشتن ساده،پس از مخاطبان میخواهند برای آنان نامهای بنویسند. بدین ترتیب مخاطب نیز درگیر روند اجرا شده و آنچه را که در دل دارد برای والدین، دوستان، مسئولین، خداوند و .... مینویسد.
وی خاطرنشان کرد: در چنین اجرایی مخاطب دیگر خود را جدا از بازیگران نمیبیند؛ بلکه خود را جزئی از این رویداد تلقی کرده و در به سرانجام رسیدن آن مشارکت میکند.
این کارگردان تاکید کرد: این اتفاق علاوه بر جذب مخاطب به سمت این نوع از اجرای تئاتر، از بُعد روانشناختی نیز بر وی تأثیر میگذارد؛ چراکه بر اساس یافتههای روانشناسی، وقتی ناگفتهها مکتوب میشود از بار روانی آن کاسته شده و برای فرد یک راه خلاص پیدا میشود.
پایان پیام/ف