بانوان قدیمی شهرستان ابرکوه در روز 27 ماه رمضان نانی کوچک معروف به «بَلُکِ بیست و هفتمی» تهیه کرده و آن را درون کیسههای حبوبات قرار میدادند تا برکت سفره و زندگیشان در یک سال باشد.
به گزارش خبرنگار فارس در یزد، شهر باستانی ابرکوه گنجینهای از آیینها و سنتهای کهن و نیکویی است که هر کدام نشان از اعتقادات عمیق قلبی مردم این شهر به خالق روزیرسان دارد؛ اما بسی جای تأسف است که این روزها در گیرودار مشکلات و دغدغههای زندگیهای مدرن امروزی، این سنتهای حسنه در کوچهپسکوچههای زمان، راه گم کرده و کمتر کسی از آن اطلاعاتی دارد.
پژوهشگر جوانی که همواره درصدد احیاء آیینها و ریشهیابی تاریخی سنتهای دیرینه مردم ابرکوه بوده است، در گفتوگو با خبرنگار فارس این بار از سنتی فراموش شده در روز ۲۷ ماه مبارک رمضان تحت عنوان «بَلُکِ بیست و هفتمی» یاد کرد.
حامد اکرمی دراینباره اظهار کرد: زنان قدیمی شهر ابرکوه در روز ۲۷ ماه مبارک رمضان که آن را بسیار مقدس میدانستند (معتقد بودند روزی است که شب قبل آن ابن ملجم مرادی به هلاکت میرسد) نوعی نان در اندازه بیسار کوچک (دو یا سه برابر یک سکه) تهیه کرده و به آن بَلُکِ بیست و هفتمی میگفتند.
اکرمی افزود: تعداد این نان هم بیضابطه نبوده و یا به نیت پنج تن آل عبا، پنج عدد و یا به نیت ۱۴ معصوم (ع) ۱۴ عدد تهیه میشد. بانوان اعتقاد داشتند که چون این نوع نان در روز خاص و به نیت ائمه طبخ میشود، آثار و برکات فراوانی برای زندگی و سفره آنان دارد؛ بنابراین بلک ها را درون کیسههای برنج، آرد، گندم و حبوبات قرار میدادند.
وی خاطرنشان کرد: آنان معتقد بودند وجود این نان در کیسههای ارزاق آنان برکات زیادی را به خانه میآورد و معیشت یک سال آنان را تأمین میکند.
این پژوهشگر میراث فرهنگی یادآور شد: کوچک بودن ابعاد این نان ضربالمثلی را نیز در بین قدیمیها رایج کرده بود که اگر کسی نان قرضی از همسایه خود میگرفت که ابعاد آن کوچک بود میگفتند: بَلُکِ بیست و هفتمی پختید.
اکرمی تأکید کرد: نان در فرهنگ ایرانی همیشه مقدس و مورد احترام بوده و همیشه در جشنهای نیاکان ما از قداست خاصی برخوردار بوده است و امروزه بسیاری از مردم در کنار سفرههای رنگارنگ و غذاهای مختلف، نان را به عنوان برکت سفره حذف نمیکنند.
پایان پیام/ف