یزد-مدیر پایگاه پژوهشی میراث فرهنگی اردکان با بیان اینکه کمتر از ۳۰ درصد از بناهای سنتی اردکان ثبت ملی شده گفت: اردکان دارای هشت بافت تاریخی ثبت ملی است و ۲ برابر این تعداد نیز ثبت نشده است.
به گزارش خبرنگار مهر، نجمه نادری در نشست خبری اظهار داشت: اولین هدف پایگاه پژوهشی اردکان حفاظت از اثر و بناهای تاریخی و در حقیقت مطالعات در حوزه خاک و بناهای خشتی است و پایگاه پژوهشی برای رسیدن به اهداف خود دارای سه برنامه کوتاه مدت و میان مدت و بلندمدت است.
مدیر پایگاه پژوهشی میراث با بیان اینکه اردکان دارای ۲۵۲ اثر ثبتی بوده که بر اثر سهل انگاری آسیب های زیادی به آن وارد شده است و مهمترین آن نداشتن حریم برای ایمنی بوده است، افزود: مهمترین پتانسیل، عامل پویایی و سرزندگی بافت و از سرمایههای تاریخی اردکان مردم شهرستان هستند.
نادری گفت: پایش معابر بافت تاریخی اردکان و اصلاح این معابر که خود باعث ایجاد عدم انسجام در بافت تاریخی بوده است در اولویت برنامه های این پایگاه قرار دارد.
وی با بیان اینکه قدم بعدی تکمیل ضوابط و مقررات در اقدامات مداخله جویانه در بافت تاریخی شهرستان اردکان است که آسیب جدی به آن وارد کرده، افزود: پایگاه درصدد است نسبت به گردآوری اسناد مربوط به بافت تاریخی شهرستان اردکان از کل کشور اقدام نماید.
نادری ادامه داد: مسئله بعدی تدوین راهکارهای مرمتی و مشارکتی بافت بوده چرا که شنیده نشدن صدای بومی اردکانی در بافت تاریخی و ورود افراد غیربومی به حوزه بوم گردی اردکان یک فاجعه جدی برای بافت تاریخی است و هدف بعدی پایگاه راه اندازی مجدد آزمایشگاه خاک پایگاه پژوهشی است.
وی افزود: از اهداف بلندمدت این پایگاه راهاندازی مرکز دیجیتال اردکان و راه اندازی دفاتر بازآفرینی و تهیه سند توسعه گردشگری است.
نادری گفت: بافت تاریخی اردکان در پهنه گسل زلزله قرار ندارد و از این نظر ایمن است اما مهمترین بحران اردکان در حال حاضر سیل است که بهترین راه برون رفت از این بحران مرمت قنات هاست که این بحث بسیار جدی است و باید مورد توجه ویژه قرار گیرد.
مدیر پایگاه میراث فرهنگی اردکان گفت: در خصوص جایگاه ملی اردکان در بحث معماری، بادگیر اردکانی و آب انبارهای شهرستان در کشور حرف اول را می زنند و در حال حاضر حدود ۵۷ آب انبار در شهرستان وجود دارد که همه آنها از نظر سبک معماری بی نظیرند همچنین در حال حاضر سه دخمه در کل شهرستان وجود دارد که بسیار منحصر به فرد بوده که مهمترین آن دخمه ترک آباد است.
نادری گفت: یکی از عوامل اصلی نامگذاری اردکان به یونان کوچک علاوه بر وجود علما و فضلا، نبوغ بالای اردکانی ها در بحث معماری بوده است.
رئیس پایگاه میراث شهرستان اردکان گفت: ۳۰ درصد از آثار و بافت این شهرستان تاکنون ثبت ملی شده و مابقی یا ثبت نشده و یا در نوبت ثبت قرار گرفته است.
وی از راهاندازی مجدد آزمایشگاه خاک پایگاه میراث فرهنگی خبر داد و گفت: این موضوع یکی از برنامههای میانمدتی است که در دستور کار پایگاه میراثفرهنگی شهرستان قرار گرفته است.
گفتنی است؛ تاکنون یک هزار اثر تاریخی و فرهنگی شهرستان اردکان شناسایی شده که ۲۴۰ مورد آن در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
شهرستان ۱۶۰ هزار نفری اردکان که مرکز آن در ۶۰ کیلومتری شمال غربی شهر یزد قرار دارد، متشکل از شهرهای عقدا، خرانق، احمدآباد و اردکان است.