مسئول گردشگری میراث فرهنگی ابرکوه از مرمت عمارت خانه امید سالار ابرکوه خبر داد و گفت: این بنای ارزشمند که سالها به فراموشی سپرده شده، در حال مرمت بوده و به زودی بخشی از آن به کارگاههای صنایعدستی تبدیل میشود.
به گزارش خبرنگار فارس در ابرکوه، ایران یکی از کشورهای اول جهان از لحاظ داشتن پیشینه تاریخی و تمدن منحصربهفرد است که هزاران هزار جاذبه گردشگری را در دل خود جای داده است، در زمینه صنایعدستی نیز کشور ما در میان کشورهای برتر جهان قرار دارد و با توجه به اقلیم خاص، یکی از مقاصد گردشگری محسوب میشود.
در میان شهرهای متمدن ایران، «ابرکوه» از جمله مناطقی است که تاریخی بسیار کهن و غنی داشته که وجود سرو پنجهزارساله این شهر، گواهی بر این مدعا است؛ اما آنچه ابرکوه را یکی از شهرهای نمونه گردشگری کشور معرفی کرده است، تنها وجود دومین موجود کهنسال جهان نیست؛ بلکه خانههای قدیمی با معماری خاص ایرانی اسلامی نیز یکی دیگر از جاذبههای این شهر کویری است.
مسلم فرودی، مسئول گردشگری اداره میراث فرهنگی، ابرکوه در رابطه با یکی از این خانههای تاریخی در گفتوگو با فارس اظهار کرد: «عمارت امید سالار» با مساحت ۲۵۰۰ مترمربع مربوط به دوره قاجار که در بافت تاریخی و محله قدیمی «دروازه میدان» واقع و در تاریخ ۷ مهر ۱۳۸۱ با شماره ثبت ۶۳۰۶ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
وی افزود: این عمارت زیبا در تمام سالهای پس از قاجار مورد بیتوجهی و بیمهری قرار گرفته تا جایی که این اواخر بیشتر به یک مخروبه شباهت داشت تا یک عمارت زیبای قجری، در همین راستا به همت اداره میراث فرهنگی کار مرمت این بنا که مستعد جذب گردشگران داخلی و خارجی است، آغاز شد.
فرودی ابراز کرد: ما تلاش داریم در اطراف این بنا کارگاههای صنایعدستی ایجاد کنیم تا روح زندگی به عمارت امید سالار بازگشته و بتوانیم علاوه بر پی بردن به مبدأ و هویت خود، آن را برای نسلهای آینده حفظ کنیم.
مسئول گردشگری میراث فرهنگی در رابطه با ساختار این بنا گفت: ورودی بنا در سمت جنوب غربی بوده و بالای درب ورودی، یک برج چهارگوش قرار دارد. بعد از ورودی و برج سردر، هشتی که پوشش سقف آن کلاهفرنگی است، دیده میشود و در ادامه با راه رفتن در راهروهای طویل و L مانند میتوان به حیاط و فضاهای اطراف رسید.
وی با بیان اینکه فضاهای جبهه شمالی این عمارت در دو طبقه ساخته شده است، اضافه کرد: طبقه اول شامل یک سه دری در وسط، دو راهرو و دو اتاق در طرفین است. پشت این ردیف، یک سری اتاق با ابعاد بزرگتر وجود دارد. در طبقه دوم نیز یک سه دری در وسط و دو اتاق در طرفین خودنمایی میکند.
فرودی خاطرنشان کرد: سقف اتاق سه دری، اتاقهای طرفین آن و ایوان ستوندار جلو، از چوب است. دو ستون این ایوان هشتضلعی با سرستون چهارگوش، مقرنسکاری شده است و چهارستون چهارضلعی در طرفین آن قرار دارد. در سه طرف آن نیز نیم ستونهایی است که در نمای رو به حیاط، با گچبری و سیمگل نارنجیرنگ، تزیین شده است.
وی به تزئینات مقرنسکاری، نقش برگ و ساقه و گل به شکل اسلیمی در ضلع شرقی و غربی حیاط اشاره کرد و اذعان کرد: در نمای ضلع جنوبی حیاط نیز تزیینات گچبری به شکل حرف پنج با گلهایی در داخل آن دیده میشود. ضمن اینکه در جبهه جنوب غربی و شمال شرقی بنا، دو برج دیدهبانی وجود دارد. در شمال خانه، نیز باغ «خورشید خانم» چشمنوازی میکند.
گفتنی است کار مرمت این بنا تا نوروز ۱۴۰۲ به پایان رسیده و دربهای عمارت زیبای امید سالار به روی گردشگران باز خواهد شد.
پایان پیام/ف