یزد- ایرنا- سرپرست فرمانداری اردکان با بیان اینکه سلامت زیربنای توسعه یک جامعه است، تصریح کرد: دستگاههای اجرایی در بسط و گسترش آموزش و فرهنگ سلامت کوشا باشند .
به گزارش ایرنا حسین سبزواری روز پنجشنبه در نشست مجمع سلامت اردکان افزود: مدیران در کلیه تصمیمات و فعالیتهای خود نگرش سلامت محور را اتخاذ نمایند؛ در امر سلامت مشارکت موثر مردم و نهادهای دولتی و غیردولتی ضروریست.
سرپرست فرمانداری اردکان با اشاره به اینکه متأسفانه در حوزه بهداشت و درمان شائبه و شایعات زیادی باعث جهل برخی افراد شده است اظهار داشت: با توجه به اینکه بسیاری از بیماری ها نشأت گرفته از رفتار و سبک زندگی مردم است باید با ارتقای فرهنگ سلامتی مردم، سلامت را ارتقاء داد.
رییس مرکز بهداشت اردکان نیز در ادامه به بیان ضرورت اجتماعی سلامت پرداخت و گفت: بسیاری پروژه های بزرگ بهداشتی از جمله شهر سالم در راستای اجتماعی شدن سلامت صورت گرفته است.
محمدرضا اعلایی افزود: سلامت سازه ای چند بعدی است و تعیین کننده های سلامت هم درون فرد و هم در محیط اطراف و اجتماع است.
وی با بیان اینکه پیچیدگی نظام سلامت به خاطر شبکه ای بودن علت ها و معلول ها یا مولتی فاکتریال بودن بیماری ها و ناخوشی هاست تصریح کرد: عوامل اساسی اجتماعی شدن سلامت، مشارکت مردمی و همکاری بین بخشی است.
رییس مرکز بهداشت اردکان یادآور شد: تأمین سلامت، وظیفه دولت هاست و این مهم در منشور اتاوا هم آمده است؛ با وجود پیشرفت های بسیار زیاد در درمان بیماری ها و پیشگیری از بیماری ها، شکاف عمیقی در وضعیت سلامت درون جوامع و بین جوامع وجود داشته و بی عدالتی در سلامت دیده می شود.
وی اظهار داشت: اجتماعی شدن سلامت مقوله جدیدی نیست و نقش دستگاه های اجرایی و NGO ها در آن بسیار زیاد است؛ ارتباط دو سویه بین انسان سالم و جامعه سالم وجود دارد و هر یک بر دیگری تاثیر می گذارند.
این مسوول ادامه داد: سواد سلامت یادگیری و به کارگیری طیف وسیعی از مهارت ها و قابلیت های مردم برای جستجو، درک، ارزشیابی و استفاده از خدمات است.
اعلایی گفت: ارتقای سلامت به معنای توانمندسازی مردم در شناخت عوامل تأثیرگزار بر سلامت فردی، اجتماعی، روانی و ... تصمیم گیری صحیح در انتخاب رفتار سلامتی و رعایت شیوه زندگی سالم است.
مشاور رییس دانشگاه علوم پزشکی یزد در امور اجتماعی و رییس کارگروه سلامت و امنیت غذایی استان یزد هم در ادامه به تحلیل نقش SDH در سلامت پرداخت گفت: SDH حاکمیتی است و همکاری فرمانداران در تشکیل مجامع سلامت شهرستان ها نشانه لزوم ورود دستگاههای حاکمیتی در سلامت است.
دکتر لطفی افزود: اساس اجتماعی شدن نظام سلامت مبتنی بر مشارکت آگاهانه و ساختارمند مردم همراه با مشارکت بخشی های مختلف دولتی و غیردولتی است.
وی ضمن ارائه ۱۴ حیطه اولویت دار از عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت به بیان برنامه راهبردی، اهداف و استراتژی های تدوین شده آنها پرداخت و خواستار تعیین اولویت های منتخب شهرستان جهت برنامه ریزی راهبردی آنها شد.
رییس کارگروه سلامت و امنیت غذایی استان یزد اظهار داشت: بحث درمان محوری، اقتصاد خانواده ها و جوامع را تحت الشعاع قرار می دهد، لذا بهترین حکم رانی، حاکمیت در راستای ابعاد مختلف سلامت است.
لطفی گفت: ۳۰درصد سهم سلامت مردم به رفتارهای شخصی، ۱۰درصد به محیط فیزیکی و ۴۰درصد به فاکتورهای اجتماعی مربوط است و تنها ۲۰درصد به نظام سلامت و ارائه خدمات بهداشتی مرتبط است.
سرپرست حوزه ریاست دانشگاه علوم پزشکی یزد و عضو هیأت علمی دانشکده طب ایرانی اردکان و رئیس مرکز تحقیقات طب سنتی ایرانی نیز در ادامه افزود: بحث سلامت نیازمند همکاری کلیه دستگاه های دولتی و غیردولتی است در حالی که پیوست سلامت بسیاری از چالش ها مشخص نیست و یکی از نقش های مجامع سلامت، تصمیم گیری صحیح در این راستاست.
دکتر ابوالحسینی اظهار داشت: علیرغم بالا بودن نرخ باسوادی مردم استان و رتبه بندی علمی بالای استان، شاخص سواد سلامت استان بسیار پایین است و این مهم نشان دهنده این است که سواد کلاسیک تعیین کننده نیست.
وی عنوان کرد: از نظر سازمان جهانی بهداشت هم سواد سلامت در سلامتی بسیار تأثیرگذار است با ارتقای آن مطالبه گری مردم از بخش بهداشت بیشتر می شود.
این مسوول تاکید کرد: با توجه به اهمیت موضوع سواد سلامت قول مساعدت دانشگاه علوم پزشکی جهت تولید محتوا، تأمین مربی و آموزش به دستگاه های اجرایی داده شد.
محمد فتاحی ، رییس اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی اردکان هم ادامه داد: علیرغم اینکه آموزش مهم است ۳۰درصد جمعیت کارگری شهرستان با وجود کار سخت و پرخطر اقدامات حفاظتی را نمی دانند، پس لازم است مسوولان ایمنی صنایع برای بحث سلامت کارگران اقدامات آموزشی وسیعی انجام دهند. جهت اجرای این مهم از ظرفیت های شهرستان و صنایع استفاده شود.
زارع، رییس محیط زیست اردکان هم گفت: محیط زیست یکی از دغدغه های شهرستان و تأثیر گزار در سلامت است پس لازم است با برنامه ریزی های خوب اقدامات مؤثری در جهت کاهش آلودگی ها انجام شود.
فتوحی ،کارشناس اداره آموزش و پرورش اردکان نیز افزود: با توجه به بهبود شاخص یک نیروی بهداشت در مدارس به ازای ۴۰۰ دانش آموز، مراقبت بهداشتی دانش آموزان پایه های اول و دوم دبستان انجام می شود و امید است با اختصاص نیروهای بهداشتی بیشتر پایه های متوسطه هم تحت پوشش قرار بگیرند.
قرائت بیانیه مجمع چهارم سلامت شهرستان و امضای حاضرین بر تندیس آن، تجلیل از ۲۱ نفر از برگزیدگان دور چهارم مجمع سلامت شهرستان از دیگر برنامه های مجمع سلامت شهرستان اردکان بود.
در پایان سرپرست فرمانداری اردکان با جمع بندی بیانات مجمع سلامت، ۱۵ راهبرد عنوان شده در بیانیه مجمع چهارم را تعهدی به عهد مسوولان دانست که انتظار می رود ضمن تشکیل جلسات شورای سلامت و کارگروه های بهداشتی در این راستا، برنامه ریزی و اجرایی شود و گزارش و آمار اقدامات صورت گرفته در مجامع بعدی ارائه شود.
در این نشست، بیانیه چهارمین مجمع سلامت شهرستان اردکان در راستای ارتقای شاخصهای سلامت، راهبردهای اصلی بهبود عوامل اجتماعی موثر بر سلامت در سطح شهرستان، قرائت شد و به امضای حاضران رسید و همچنین از برگزیدگان حوزه سلامت به پاس فعالیتهای اجتماع محور تجلیل شد.
شناسه خبر: 722918