یزد - ایرنا - رئیس میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی بافق گفت: تولید صنایع دستی حصیری در بافق امروز با خلاقیت هنرمندان این صنعت به ۵۰ نوع محصول رسیده است.
لیلا رنجبر روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، ثبت بافق به عنوان شهر ملی حصیری، وجود نخلستان های برای تامین مواد اولیه، ارایه تسهیلات کم بهره یا بلاعوض با هدف ارتقای جایگاه صنایع دستی ، رونق کسب و کار هنرمندان ، برگزاری دوره های آموزشی ، برپایی نمایشگاه های محصولات حصیری و بازاریابی را از مهمترین اقدامات انجام شده در راستای افزایش انواع محصولات حصیری در این شهرستان برشمرد.
وی، تجلیل از هنرمندان و پیشکسوتان، رونمایی از تمبر اختصاصی حصیر و برگزاری مسابقاتی نظیر مسابقات سرعت ،کیفیت و خلاقیت در صنایع دستی را از دیگر اقدامات برای رونق بیشتر حصیربافی اعلام کرد.
این مسئول با بیان اینکه حصیربافی شهرستان بافق در پنج سال اخیر، در تمامی نمایشگاههای ملی و بینالمللی حضور فعال داشته است خاطرنشان کرد: لازمه حمایتهای دولتی از هنرمندان، داشتن کارت مشاغل خانگی و صنعتگری است که باید هنرمندان این گواهیها را دریافت کنند.
رنجبر تصریح کرد: اکثر هنرمندان حصیرباف از زنان هستند که در کنار آنها مردان علاقمند به این هنر نیز در قالب پنج کارگاه تجمعی و کارگاههای پراکنده خانگی فعالیت دارند.
وی با اشاره به اینکه در دهه ۱۳۲۰ بیش از یک سوم مردم بافق اعم از پیر و جوان و زن و مرد، مشغول تولید محصولات حصیری بوده اند،یاد آور شد: اما این هنر ارزشمند در دهه هفتاد از رونق افتاد و کم و بیش فقط هنرمندان قدیمی در این صنعت فعالیت میکردند.
رنجبر اضافه کرد: با پیگیری اداره میراث فرهنگی شهرستان این هنر در سال های اخیر احیا شد و هم اینک افزون بر ۲ هزار نفر از بانوان بافقی در صنعت حصیر بافی مشغول در چارچوب مشاغل خانگی به کار اشتغال دارند.
وی تصریح کرد: هنرمندان حصیر باف با استفاده از تمامی امکانات موجود نخلستان های شهرستان، مانند شاخه، برگ و الیاف درخت خرما، در کنار کار کشاورزی به افزایش درآمد خانواده کمک می کنند.
به گفته وی، همچنین مواد اولیه رنگرزی محصولات حصیری، در قدیم متکی به گونههای گیاهی منطقه مانند روناس، پوست انار، پوست پیاز و کروزه پنبه بود، اما اکنون از جوهر استفاده میکنند که معروف به جوهر «مُغ رنگ کنی» است.
وی ، مواد اولیه بومی، دانش سنتی و هنرمندان این حوزه را سرمایههای اصلی حصیربافی دانست و افزود: حمایت از صنعتگران و هنرمندان صنایع دستی جز اولویتهای وزارت میراث فرهنگی است و درحال حاضر تسهیلات ارزان قیمت از محل تبصره ۱۸ به آنها پرداخت میشود.
رئیس اداره میراث فرهنگی بافق تصریح کرد: با توجه به نوآوریهای انجام شده در هنرحصیر بافی به عنوان محصولی ارگانیک( طبیعی)، این هنر با تربیت نیروی انسانی مناسب، نقش مؤثری در اقتصاد خانوادهها ایفا میکند.
به گفته وی ، هنرمندان حصیر باف علاوه بر یادگیری در کنار مادر، در کلاسهای آموزشی نیز شرکت می کنند و در حال حاضر برخی از آنها صاحب یک فروشگاه صنایع دستی هستند و نمونه کارهای جدیدی متناسب با سلیقه جوانان امروز، از جمله شکلات خوری، جعبههای هدیه و گلدان میبافند.
رنجبر اظهار کرد: حصیر به دلیل جایگاه خود در فرهنگ و اقتصاد منطقه، امروزه در طرح، شکل و اندازههای متعدد و متنوع، تبلور یافته که این طرحها در زندگی مردم منطقه و دیگر مناطق اثرگذار است.
رئیس اداره میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی خاطرنشان کرد: ثبت بافق به عنوان شهر ملی دستبافتههای حصیری مقدمهای برای جهانی شدن این محصولات و اشتغال بیشتر بانوان است و باعث رونق و اعتلای این هنر و تولید بیشتر محصول نیز میشود.
حصیربافی، پادری، بادبزن، جارو ،ساخت کلاه حصیری، سبد، گلدان، شکلات خوری و ریسمان از مهمترین صنایع دستی بافق است که مواد اولیه آن از شاخ و برگ،مشتقات و الیاف درخت خرما تامین می شود.
هم اکنون از مجموع سه هزار و ۳۳۰ هکتار سطح زیرکشت خرما در شهرستان بافق، ۲ هزار و ۲۵۵ هکتار بارور و بقیه نهال است.
مرکز این شهرستان ۵۲ هزار نفری در فاصله ۱۱۰ کیلومتری جنوب شرق شهر یزد قرار دارد.
شناسه خبر: 379845