یک جامعه شناس یزدی در خصوص وضعیت جمعیتی ایران گفت: زمان هشدار دادن برای پیشگیری بحران جمعیتی گذشته و مسئولان باید هرچه سریعتر با قید فوریت برای این مهم چاره اندیشی کنند.
به گزارش خبرگزاری فارس در یزد، افزایش بیرویه جمعیت پیر در هر کشوری تبعات زیادی از جمله افزایش بار وابستگی سالمندان،کاهش جمعیت درسن کار، کاهش حجم جمعیت درسطح ملی، افزایش نیاز به نیروی کار خارجی و به تبع آن افزایش مشکلات فرهنگی و امنیتی و کاهش رشد اقتصادی و بهرهوری را به دنبال دارد.
برابر تاکیدات مقام معظم رهبری، هم اکنون که نرخ رشد جمعیت در کشور سیر نزولی را تجربه می کند شایسته است مسئولین نظام با اتخاذ تدابیر لازم زمینه تعادل درمیزان تولد را فراهم آورده تا از بروز مشکلات پیش رو که همان پیری جمعیت است جلوگیری به عمل آید.
راهکار جوانی جمعیت متناسب با زیستبوم هر منطقه تدوین شود
حجت الاسلام مجتبی صداقت، کارشناس مسائل اجتماعی و خانواده نیز در این باره به خبرنگار فارس از یزد اظهار کرد: تمدنسازی، خانواده و جمعیت، نقش مردم و حاکمیت در تحول جمعیت از جمله موارد حائز اهمیت در حوزه توسعه اجتماعی و فرهنگی است.
وی افزود: تبیین قانون جوانی جمعیت، هوشیارسازی بحران جمعیت، تبیین فرآیند حل بحران جمعیت، حقوق و مسئولیتها، بوم کاوی و بیان مسائل مهم جمعیت را از جمله موارد جدی برای برنامه ریزی و ساماندهی حوزه جمعیت کشور است.
حجت الاسلام صداقت با بیان اینکه راهکارهای عملیاتی و کارشناسی برای جوانی جمعیت باید متناسب با زیست بوم هر منطقه برای آن تدوین و اجرایی شود، گفت: طبق آمارهای ثبت شده تاکنون فقط ۳۰ درصد قانون جوانی جمعیت در کشور محقق شده است.
نگاهی به آمارهای زاد و ولد در استان یزد
بهروز اسلامی، جامعه شناس و مدرس دانشگاه یزد نیز در این باره به خبرنگار فارس اظهار کرد: آمارها نشان میدهد در شش نخست امسال آمار ازدواج در استان یزد دو هزار و ۲۵۵ مورد بود و اگر همین آمار را برای شش ماهه دوم سال نیز در نظر بگیریم، در بهترین وضعیت میزان ازدواج استان یزد نسبا به سال گذشته ۳۶ درصد کاهش یافته است.
وی افزود: تعداد ازدواجهای استان یزد در سال ۱۳۹۰ براساس آمارهای موجود ۱۲ هزار و ۳۰۰ مورد بوده ولی این آمار در سال ۱۴۰۰ به شش هزار و ۹۵۵ مورد کاهش یافته که بیانگر ۴۳ درصد کاهش است.
اسلامی ادامه داد: تعداد تولد ۲۷ هزار و ۵۰۰ مورد در سال ۱۳۹۵ به ۱۸ هزار و ۴۰۰ تولد در سال ۱۴۰۰ یعنی ۳۳ درصد کاهش تولد را به همراه داشته است.
این جامعه شناس، تعداد تولد شش ماهه اول امسال را هشت هزار و ۸۵۰ مورد دانست و بیان کرد: این روند کاهشی تولدها در استان در حالی ثبت شده است که یزد یکی از استانهای قطب ناباروری در مرکز و جنوب شرق کشور است.
وی تاکید کرد: قطعاً فرزندان متولد شده از زوجهای این استانها که غیربومی یزد هستند را نباید در آمارهای تولد استان یزد ملاک قرار داد.
اسلامی رقم خوردن این آمارهای نگران کننده را همراه با یک نکته فاجعهبارتر در استان یعنی افزایش دو برابری طلاق دانست و در این باره تصریح کرد: طلاق استان یزد در سال ۱۳۹۰ معادل یکهزار و ۲۳۱ مورد بوده که در سال ۱۴۰۰ یعنی پارسال به دو هزار و ۴۵۵ مورد رسیده و رشد ۱۰۵ درصدی را در استان طی این ۱۰ سال رقم زده است.
وی با بیان اینکه زمان هشدار دادن برای پیشگیری از این بحران در استان یزد گذشته است، گفت: مسئولان و دستاندرکاران باید بجای پیشگیری هرچه سریعتر به فکر چاره ای برای ساماندهی این بحران باشند.
اسلامی نقش اصحاب رسانه در حساس سازی این مهم را حائز اهمیت دانست و خاطرنشان کرد: قطعاً رسانهها به خصوص رسانههای فعال در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی میتوانند در اصلاح سبک زندگی و افزایش مسئولیت پذیری جوانان در این رابطه بسیار موثر واقع شوند.
مهدیه سادات حسینی مطلق، مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری یزد در این باره به خبرنگار فارس از این استان، اظهار کرد: افزایش سن جمعیت، از ابعاد مختلف اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و امنیتی است که برای توسعه کشور اهمیت زیای دارد.
وی افزود: کشوری که با پیری جمعیت روبروست به طور طبیعی جمعیت نخبه و فعال آن که معمولا از میان نسل جوان است، دچار آسیب و رکود میشود.
حسینی مطلق گفت: بعد از دستور تشکیل قرارگاه حمایت از خانواده و جوانی جمعیت توسط وزیر کشور ما نیز در استان یزد این قرارگاه را تشکیل دادیم و تدوین و اجرای یک سری اقدامات آموزشی و تبیینی را در دستور کار داریم.
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری یزد برگزاری جلسات انگیزشی و تبیین در شهرستانهای مختلف با حضور فعالان فرهنگی به صورت عمومی و اختصاصی را از جمله اقدامات انجام شده دانست و تصریح کرد: در این راستا ما به دنبال تدوین نقشه راه جمعیتی استان یزد هستیم.
با توجه به موارد مطرح شده در خصوص اهمیت و ضرورت جوانی جمعیت و هچنین با توجه به شرایط کنونی کشور در این باره، توجه جدی مسئولان به دغدغه های مقام معظم رهبری در این باره باید با قید فوریت در دستور کار دست اندرکاران قرار گیرد.
پایان پیام/الف