یزد پورتال
09 مرداد 1402 - 20:21

نقص سیستم دفع آب‌های سطحی یزد/سازه‌های حفاظتی شهرها نیازمند تقویت

یزد- ظرفیت نامناسب سیستم دفع آب‌های سطحی شهر یزد و در کنار آن وضعیت نامناسب سیل بندها باعث شد که سیل مرداد سال گذشته خسارت جبران ناپذیری را در استان و به ویژه در شهر یزد به جای بگذارد.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها - سمیه گلابگیریان: مرداد سال گذشته مردم استان یزد به ویژه شهروندان یزدی روزهای سختی را پشت سر گذاشتند، تخریب واحدهای مسکونی و تجاری و از بین رفتن وسایل خانه‌ها به دلیل بالازدگی فاضلاب، آوار دیوارها و … خسارت جبران ناپذیری را به همراه داشت.

بر اساس آمارها نزدیک به هفت نفر در استان در این حادثه جان خود را از دست دادند و خسارت‌های جبران ناپذیری نیز به بخش کشاورزی و زیرساختی استان به ویژه جاده‌های دسترسی روستایی وارد شد.

خسارت ۶۴۰۰ میلیاردی سیل مرداد در استان یزد

مدیرکل مدیریت بحران استان یزد در گفتگو با خبرنگار مهر، برآورد خسارت سیل مرداد سال گذشته را ۶ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان اعلام کرد و افزود: بحران سیل مرداد با توجه به هشدارهای هواشناسی و آمادگی قبلی و تجربه سیل اردیبهشت، تا حدی مدیریت شد اما شدت بارش در زمان کوتاه، دشواری‌های زیادی به همراه داشت.

محمدعلی ملک زاده با بیان اینکه در سیل مرداد، تمام استان متأثر بود، افزود: تقریباً ۱۰ روز قبل از سیل ستاد مدیریت بحران در استان فعال شد و دستورات به صورت شفاف در حوزه پیشگیری صادر شد و بسیج تمام امکانات و نیروها با مدیریت فرمانداران و بخشداران و دهیاران برای پاکسازی رودخانه‌ها صورت گرفت تا کمترین خسارت را به دنبال داشته باشد.

مدیرکل مدیریت بحران استان یزد با اشاره به اقداماتی که برای جبران خسارت سیلاب سال گذشته انجام شده است، ادامه داد: دولت نگاه ویژه‌ای به جبران خسارت استان یزد داشت به گونه‌ای که سهم استان یزد از اعتبار تخصیص داده شده در بخش مسکونی و زیرساختی در جایگاه اول و دوم کشور بود.

به گفته وی، بیش از ۱۳۰ میلیارد تومان اعتبار تملک دارایی‌ها برای جبران خسارت به بخش‌های زیرساختی به استان یزد اختصاص یافت که به پیشنهاد فرمانداران و دستگاه‌ها و بر اساس ارزیابی‌های میدانی در قالب ۲۵۰ طرح در اختیار دستگاه‌ها قرار گرفت.

نقص سیستم دفع آب‌های سطحی یزد/سازه‌های حفاظتی شهرها نیازمند تقویت

مدیر کل مدیریت بحران استان یزد همچنین گفت: ادارات و شهرداری‌ها نیز با اختصاص اعتبارهای تکمیلی نسبت به اجرای طرح‌های بازسازی و بهسازی سازه‌های ایمنی پرداختند.

وی ادامه داد: این اعتبارات با تصویب در شورای برنامه ریزی و توسعه استان به بازسازی قنوات خسارت دیده، راه‌های روستایی، سیل بندهای شهرها و روستاها، بازسازی پل‌ها و جاده‌های خسارت دیده، بهسازی بافت‌های عمومی میراثی و رفع مشکلات زیرساختی تشدید کننده تخصیص داده شد.

توزیع اعتبارات تخصیص یافته

مدیرکل مدیریت بحران استان یزد گفت: ۳۴ واحد مسکونی توسط خیرین برای افرادی که توانایی بازسازی را نداشتند در حال ساخت است. این افراد بر اساس استعلام از نهادهای حمایتی و با توجه به تحقیقات میدانی شناسایی شدند بخشی از اعتبار آن توسط حساب ۱۰۰ حضرت امام (ره) تأمین شد.

ملک زاده اعلام کرد: همچنین بنیاد مستضعفان در این زمینه ۳۰۰ سری لوازم خانگی شامل یخچال، فرش، گاز و ظروف در اختیار خسارت دیدگان قرار داد.

وی افزود: همچنین هزار فقره تسهیلات ۵۰ میلیون تومانی توسط بنیاد علوی برای رهن واحدهای احداثی در اختیار استان قرار گرفت که توسط بنیادمسکن به خسارت دیدگان اعطا شد.

تخفیفات صدور پروانه ساخت واحدهای تخریب شده

مدیر کل مدیریت بحران استان یزد اعلام کرد: صدور پروانه ساخت به صورت رایگان توسط شهرداری یکی دیگر از تسهیلاتی بود که با پیشنهاد شهردار و تصویب آن در شورای اسلامی شهر به کمک واحدهای احداثی خسارت دیده آمد.

وی همچنین تخفیف ۹۰ درصدی هزینه‌های بیمه پروانه ساختمان در شهرها و ۱۰۰ درصدی در روستاها را یکی دیگر از تسهیلاتی عنوان کرد که بر اساس قانون تسریع بازسازی به خسارت دیدگان اختصاص یافت.

ملک زاده گفت: بیش از هفت جلسه برای تسریع در اعطای تسهیلات بانکی و ساعت‌های کار کارشناسی برای تسهیل خدمت رسانی به خسارت دیدگان از دیگر موضوعاتی بود که توسط اداره کل مدیریت بحران استان پیگیری شد.

نقص سیستم دفع آب‌های سطحی یزد/سازه‌های حفاظتی شهرها نیازمند تقویت

وی اظهار کرد: در بخش مسکونی هیأت دولت بیش‌از ۴۴۰ سهمیه بلاعوض ۵۰ میلیون تومانی و تسهیلات ۲۵۰ میلیونی برای واحدهای احداثی شهری، ۸۵۰ سهمیه بلاعوض ۵۰ میلیون تومانی و تسهیلات ۲۰۰ میلیون تومانی برای احداث واحدهای روستایی، ۳۹۰۰ سهمیه بلاعوض ۲۰ میلیون تومانی و تسهیلات ۳۰ میلیون تومانی برای واحدهای تعمیری و ۵۸۰۰ سهمیه بلاعوض ۲۰ میلیون تومانی و تسهیلات ۳۰ میلیون تومانی برای تأمین لوازم معیشتی به استان یزد اختصاص داد.

وی اعلام کرد: نرخ کارمزد این تسهیلات در بخش روستایی ۴ درصد و در بخش شهری ۵ درصد بود که بر اساس ارزیابی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و با همکاری سازمان مدیریت و برنامه ریزی در اختیار خسارت دیدگان قرار گرفت.

مدیر کل مدیریت بحران استان یزد درباره خسارت‌های حوزه کشاورزی نیز اعلام کرد: در حوزه کشاورزی نیز ۱۱۸ میلیارد تومان تسهیلات کم بهره به حوزه‌های مختلف کشاورزی تخصیص داده شد که بر اساس ارزیابی‌های سازمان جهاد کشاورزی در اختیار خسارت دیدگان این بخش قرار گرفت.

چالش‌های مدیریت بحران در یزد

مدیرکل مدیریت بحران استان یزد ادامه داد: مهم‌ترین بخش در مدیریت بحران آمادگی مردم و مسئولان است. قبل از سیل آمادگی بین دستگاه‌های استان انجام شد اما به رغم اینکه ۴ میلیون پیامک در دو مرحله برای مردم صادر شد، بسیاری حتی به ناودان پشت بام‌ها هم رسیدگی نکرده بودند که خسارت هنگفتی از این ناحیه به واحدها وارد شد.

وی با بیان اینکه آب ناودان‌ها به شبکه فاضلاب متصل شده بود و حجم زیادی از آب وارد شبکه فاضلاب شد که بالا زدگی فاضلاب و نم خوردن خانه‌ها را به همراه داشت.

سازه‌های دفع آبهای سطحی پاسخگوی بارش‌های سیل آسا نیست

ملک زاده همچنین به ظرفیت پایین چاه‌های جذبی برای دفع این سطح از آن اشاره کرد و افزود: عملاً سازه‌های دفع آب‌های سطحی شهر پاسخگوی این حجم از بارش نبود از این رو در حال حاضر اصلاح ورودی چاه‌ها و مدیریت دفع آب‌های سطح از سوی شهرداری پیگیری می‌شود.

مدیرکل مدیریت بحران استان یزد درباره وضعیت سیل بندها و تأثیر آن در شدت سیلاب با توجه به ورود بخش قابل توجهی آب به داخل شهر از محل سیل بندها گفت: حجم آب گیری بخشی از سیلاب‌ها به دلیل گذشت زمان و عدم رسیدگی، بسیار کاهش یافته بود که در محاسبات جوابگو نبود.

افزایش ایمنی سازه‌های حفاظتی شهرها

مدیرکل مدیریت بحران استان یزد یکی از مهم‌ترین دستاوردها و تجربیات مدیریت سیل سال گذشته را تلاش برای افزایش ایمنی سازه‌های حفاظتی شهرها و توجه ویژه مسئولان به موضوع پیشگیری عنوان کرد.

نقص سیستم دفع آب‌های سطحی یزد/سازه‌های حفاظتی شهرها نیازمند تقویت

سیل سال گذشته یزد که در هفتم مردادماه اتفاق افتاد، گرچه تجربه تلخی بود که برخی هنوز تلخی آن را از یاد نبرده‌اند و زندگی آنها بشدت تحت تاثیر قرار گرفت اما برخی مسئولان را بر آن داشت تا ایمنی شهر را در برابر این حوادث افزایش دهند.

برخی از خسارت‌ها پرداخت شده و برخی دیگر همچنان در دست پرداخت است اما آنچه از سیل مرداد ۱۴۰۱ بر جا ماند، کوله باری از تجربه بود که امید می‌رود با آمادگی که اکنون در شهر ایجاد شده، نیازی به استفاده از این تجربیات تلخ نباشد.

منبع: مهر
شناسه خبر: 1420557

مهمترین اخبار یزد: