رئیس کارگروه ملی گردشگری و صنایع دستی پایدار بنیادجهانی انرژی ایران با اشاره به ارزشهای بافت تاریخی یزد که منجر به ثبت جهانی آن شد گفت: توسعه گردشگری نباید مخل آرامش و امنیت ساکنان بافت تاریخی شود.
سیدرضا بهادری، رئیس کارگروه ملی گردشگری و صنایع دستی پایدار بنیاد جهانی انرژی در گفتوگو با خبرنگار فارس از یزد، با اشاره اهمیت جهانی شدن بافت تاریخی یزد از تیرماه ۹۶، اظهار کرد: یکی از دلایل ثبت جهانی بافت تاریخی یزد معماری و آثار تاریخی آن است اما دلایل مختلف دیگری هم برای این موضوع مهم وجود دارد.
وی پویایی و زنده بودن را از دیگر دلایل حائز اهمیت جهانی شدن بافت تاریخی یزد دانست و افزود: موضوعی که متاسفانه روز به روز در حال کمرنگتر شدن است، تبدیل شدن خانههای سرشار از زندگی و نشاط به اقامتگاهها و کافی شاپ است، در حالی که بافت تاریخی یزد ظرفیت تحمل فیزیکی و اجتماعی، فرهنگی مشخص و محدودی برای این کاربریها دارد.
بهادری تصریح کرد: چنانچه وجود کافیشاپها، هتلها و اقامتگاههای بومگردی بر مبنای اصول توسعه پایدار ایجاد شود هیچ مخالفتی با ایجاد آنها نیست به شرط آنکه ظرفیت بافت تاریخی نادیده گرفته نشود و اصالت اجتماعی فرهنگی جامعه میزبان در نظر گرفته شود.
رئیس کارگروه ملی گردشگری و صنایع دستی پایدار بنیادجهانی انرژی در ایران گفت: توسعه گرشگری تا آنجایی خوب و مفید است که ارزشهای اصلی بافت را تحتالشعاع خود قرار ندهد و برای ساکنان بافت مشکل آفرین نباشد.
بهادری در ارتباط با اهمیت و دلیل برگزاری این نشست با فعالان و کنشگران میراث فرهنگی و گردشگری با مسئولان دولتی و مدیران شهری یزد گفت: پس از گذشت پنج سال از ثبت بافت تاریخی یزد در فهرست جهانی یونسکو، بسیاری از فعالان در جریان دلایل ثبت جهانی یزد و کارگروههای ۱۰ گانه آن قرار نگرفتهاند.
وی تصریح کرد: به این صورت نمایندگان جامعه محلی در فضایی صمیمی و به صورت رودررو با مسئولان قرار گرفته و در ارتباط با مشکلات و مسائل حال حاضر بافت تاریخی بیپرده مطالبهگری کنند.
برنامههای تدوین شده برای بافت تاریخی عملیاتی نشد
برنامههای تدوین شده برای بافت تاریخی عملیاتی نشدبرنامههای تدوین شده برای بافت تاریخی عملیاتی نشدنجمه نادری، مسئول فنی پرونده ثبت جهانی بافت تاریخی یزد هم مهمترین قسمت ثبت جهانی را پلان مدیریتی شهر جهانی دانست و بیان کرد: این پلان بر اساس تجربه مدیریتی یزد به همراه اطلاعات کسب شده از سایتهای میراث جهانی دیگر شهرهای جهان تدوین شده بود.
وی افزود: در پلان مدیریت و پرونده ثبت جهانی یزد جلب مشارکت مردم، هدایت و توسعه شهر به سمت مدیریت پایدار و مدیریت یکپارچه شهری سه رویکردی بود که مورد نظر قرار داشت.
این فعال گردشگری با بیان اینکه مدیریت یک پارچه شهری تاکنون در ایران تحقق پیدا نکرده تصریح کرد: با این وجود ما میتوانیم مدیریت هماهنگ را داشته باشیم و در این راستا هم اقداماتی صورت گرفت اما به دلیل عدم تشکیل جلسات به صورت مستمر، نتیجهای که به دنبال آن بودیم محقق نشد.
نادری خاطرنشان کرد: در ارتباط با ثبت جهانی بافت تاریخی یزد برنامهها و چشماندازهای دو ساله، پنج ساله و ۱۰ ساله تدوین شد که متاسفانه بسیاری از موارد مربوط به این برنامهها محقق نشد.
مسئول فنی وقت پرونده ثبت جهانی بافت تاریخی یزد خاطرنشان کرد: نکته بسیار مهمی که در ارتباط با این چشم اندازها وجود دارد آن است که تمامی برنامههای تعیین شده از مسائل امکانپذیر و حتی در ارتباط با چشمانداز دو ساله، مربوط به برنامههای نیمه کاره دستگاهها بود که متاسفانه آنها هم به درستی محقق نشد.
انتهای پیام/الف
شناسه خبر: 444031