مدیر آبوخاک جهاد کشاورزی یزد گفت: یکی از خطرات جدی برای قناتها، وجود چاههای عمیق کشاورزی و غیر کشاورزی در استان است که موجب کاهش دبی و شور شدن آب قنات میشود.
عباس بشارتی، مدیر آب و خاک جهاد کشاورزی یزد در گفتوگو با خبرنگار فارس از این استان، با بیان اینکه ۳۱۰۰ رشته قنات و چشمه قنات زنده و فعال در استان یزد وجود دارد، اظهار کرد: قناتها یکی از منابع تأمینکننده آب برای مصارف کشاورزی و بخش کمی هم آب شرب هستند که بالغبر ۲۲ درصد از آب کشاورزی استان را تأمین میکنند.
وی افزود: متأسفانه وجود چاههای عمیق کشاورزی و غیر کشاورزی موجب تهنشینی آب و در نتیجه کاهش دبی و شور شدن آب قنات میشود. همچنین بعضاً در توسعه حریم و محدوده قانونی شهرها و شهرکها، ساختوسازها و تغییر کاربریها، حریم قنوات رعایت نشده و خطرات جدی برای قناتها به همراه دارد.
مدیر آب و خاک جهاد کشاورزی استان یزد خشکسالیهای پیدرپی را یکی از مشکلات اساسی برای قناتها عنوان و اضافه کرد: خشکسالی بسیاری از قناتها را از دایره بهرهبرداری خارج کرده است. ضمن اینکه سیلهای فصلی نیز موجب خسارت به قناتها میشود بهطوریکه سیل مردادماه ۶۴۰ رشته قنات در شهرستانهای تفت و مهریز را بین ۱۰ تا ۱۰۰ درصد تخریب و هزینه سنگینی را به کشاورزان متحمل کرد.
بشارتی تخصیص اعتبار سالانه، تغذیه مصنوعی و حفظ حریم قنوات را از جمله راهکارهای حفظ و جلوگیری از کاهش آب قناتها دانست و تصریح کرد: استان یزد با اختصاص حدود ۱۳/۵ درصد از قناتهای کشور به خود، از استانهای قنات خیز کشور است و ۵۵ درصد از قنوات استان (بالغبر ۱۷۰ رشته) نیز در تفت است که بیشترین اعتبارات بخش قنات استان به حیث تعداد قناتهای فعال به این شهرستان اختصاص داده میشود.
وی خاطرنشان کرد: هر چند حجم اعتبارات قنوات کم و تعداد درخواستها زیاد است، اما همین اعتبارات نیز بر اساس طول قنات، تعداد بهرهبرداری، سطح زیر کشت، دبی قنات و نیز توجه به اینکه کشت انجام شده مورد نیاز جامعه است یا نه، بین قناتها تقسیم میشود.
بشارتی اذعان کرد: اولویت برای هزینه در حوزه قنات در درجه اول ایجاد کارهای حفاظتی و کول گذاری و نیز اقدامات لازم برای جلوگیری از آسیبهای سیل به قنوات است.
پایان پیام/ف