رئیس گروه پیش بین اداره کل هواشناسی یزد با اشاره به خشک بودن این استان، گفت: توسعه ناپایدار استان یزد با استقرار صنایع به شدت آبخواه و آلاینده منجر به افزایش مهاجرت به استان و ایجاد یک سری دغدغههای اجتماعی، اقتصادی و امنیتی گستردهای شده است.
به گزارش خبرگزاری فارس در یزد، محمدرضا شیرغلامی رییس گروه توسعه هواشناسی کاربردی اداره کل هواشناسی استان در یادداشتی اظهار کرد: امروزه رفتار مؤلفههای اقلیمی نسبت به چند دهه گذشته تغییر کرده و ناهنجاری آنها افزایش یافته است، این ناهنجاریها در آب و هوا با نام تغییر اقلیم انسان ساخت شناخته میشوند.
وی با بیان اینکه عوامل انسانی و طبیعی، هر دو بر آب و هوای زمین تأثیر میگذارند، افزود: فعالیتهای انسانی مقادیر زیادی دی اکسید کربن و سایر گازهای گلخانهای را در جو منتشر کرده که آب و هوای زمین را تغییر داده است.
رئیس گروه پیش بین اداره کل هواشناسی یزد در ادامه گفت: فرآیندهای طبیعی مانند تغییر در انرژی خورشید و فورانهای آتشفشانی نیز بر آب و هوای زمین تأثیر میگذارد، اما این تغییرپذیری طبیعی قادر به توضیح گرمایش مشاهده شده از دهه ۱۹۵۰ میلادی نیست.
شیرغلامی با بیان اینکه در عوض، با احتمال بسیار زیاد (بیش از 95 درصد) فعالیتهای انسانی عامل اصلی این گرمایش بوده است، تصریح کرد: انتشار گازهای گلخانهای ناشی از فعالیتهای انسانی در بالاترین سطح تاریخی خود قرار دارد و تأثیرات گستردهای بر سامانه آب و هوایی داشته است.
وی در ادامه با اشاره به اینکه گرمایش جهانی به عنوان افزایش بلندمدت دمای میانگین سامانه آب و هوایی زمین تعریف میشود، تأکید کرد: خلاصه پیشبینیهای مدلهای اقلیمی نشان میدهد که در طول قرن بیست و یکم، دمای سطحی جهان احتمالاً در سناریوی متوسط بین ۳/۰ تا ۷/۱ درجه سلسیوس و در یک سناریوی شدید بین ۶/۲ تا ۸/۴ درجه سلسیوس، بسته به آهنگ انتشار گازهای گلخانهای در آینده و اثرات پسخور آب و هوایی، افزایش مییابد.
رئیس گروه پیش اداره کل هواشناسی یزد با بیان اینکه گرمایش جهانی و تغییر اقلیم، پیامدهای اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و بهداشتی گستردهای دارد، خاطرنشان کرد: از آن جمله این تغییرات میتوان به ذوب برف و یخ، افزایش سطح دریاها، سیل و خشکسالی، نارسایی محصول و قحطی، تغییر در الگوهای بارندگی جهانی، اثرات جدی بر سلامتی و تغییر در جمعیتهای گیاهی و حیوانات اشاره کرد.
فعالیت انسان مانند مصرف سوختهای فسیلی، شهرنشینی، جنگل زدایی و تغییر کاربری، به گرمایش جهانی در سراسر جهان کمک میکند.
از طرفی پهنه وسیعی از کره زمین را مناطق خشک و نیمه خشک و بیابانها پوشانده است و انتظار میرود در اثر پدیده تغییرات آب و هوایی افزایش یابد.
زیست بوم این مناطق شکننده و آسیبپذیر است و همچنین نسبت به تغییرات آب و هوایی بسیار حساس است و تغییرات دما و بارش میتواند برای این مناطق خسارات مالی و حتی جانی فراوانی به دنبال داشته باشد.
تغییر دما و تغییر در الگوی بارش در این مناطق ممکن است منجر به سیل، خشکسالی، از دست دادن تنوع زیستی و کاهش بهرهوری کشاورزی شود.
بنابراین بررسی اثرات گرمایش جهانی به ویژه تغییرات دما و بارش در این مناطق جهت آمادگی برای مواجهه با پیامدهای آن در آینده بسیار ضروری و حیاتی میباشد.
باید توجه داشت که گرچه نمیتوان از گرمایش جهانی و تغییر اقلیم چشمپوشی کرد اما به شرط داشتن دانش و آگاهی کافی و دقیق از شرایط آب و هوایی هر منطقه، میتوان زندگی خود را متناسب با تغییراتی که در آب و هوا رخ میدهد تنظیم و زیانهای ناشی از تغییرات آب و هوا را کمینه کرد و یا حتی چالشها را به فرصت تبدیل کرد.
استان یزد نیز به سبب موقعیت جغرافیایی خاص خود و و اقع شدن بر کمربند خشک و نیمه خشک، کمبارشترین استان کشور محسوب میشود.
اما توسعه استان در سه دهه گذشته به هیچ وجه متناسب با شرایط کمآبی استان نبوده است. توسعه ناپایدار در استان، با استقرار صنایع به شدت آبخواه و آلاینده مانند کاشی و فولاد همراه شده که به تبع آن افزایش بیش از حد مهاجرت به استان را هم به دنبال داشته است.
از طرف دیگر رخداد پدیدههای فرین جوی مانند خشکسالی، توفانهای گرد و خاک، بارشهای فرین و سرمازدگی محصولات کشاورزی ناشی از پدیده گرمایش جهانی و افزایش دما به ویژه در فصل زمستان، شرایط زیست و سکونت در استان را با مشکلات روزافزون مواجه میسازد که این موضوع تبعات اجتماعی، اقتصادی و امنیتی گستردهای را برای استان در پی خواهد داشت.
بنابراین مدیران و برنامهریزان استانی به ویژه در بخشهای مدیریت منابع آب، کشاورزی، زیرساختهای شهری و زیستبومهای طبیعی باید جهت مواجه با این پدیدههای مخاطرهآمیز و فرین جوی تمهیدات و آیندهنگریهای لازم را انجام داده و با قبول تغییر اقلیم در آینده، راهکارهای لازم برای کاهش پیامدها و یا سازگاری با شرایط آب و هوایی جدید را اتخاذ نمایند.
انتهای پیام/د
شناسه خبر: 798890