ایسنا/یزد معاون برنامهریزی و امور اقتصادی سازمان جهاد کشاورزی یزد از خسارت ۵ هزار میلیارد تومانی سرمازدگی به ۵۴ هزار هکتار از باغات استان خبر داد.
«عباس حاجی حسینی» امروز پنجشنبه ۱۸ فروردین ماه در جریان برگزاری جلسه سامانه تهک کشاورزی( توسعه هواشناسی کاربردی) با حضور مسئولان هواشناسی، جهادکشاورزی و مدیریت بحران استان، در جمع خبرنگاران سرما را از جمله مخاطرات مهم در بخش کشاورزی خواند و گفت: امروز با اقدامات نوینی که برای مقابله با سرما و سرمازدگی در دنیا انجام میشود، دیگر این پدیده جزو حوادث غیرمترقبه تلقی نمیشود ولی با این حال مقابله با سرمازدگی نیازمند برنامه ریزی کوتاه مدت و بلند مدت است که متاسفانه در خصوص اقدامات بلندمدت در کشور دچار ضعف هستیم.
وی خاطرنشان کرد: استان یزد دارای ۱۱۰ هزار هکتار اراضی زارعی و باغی است که سهم اراضی زراعی حدود ۳۰ هزار هکتار و مابقی یعنی ۸۰ هزار هکتار را اراضی باغی تشکیل میدهد.
به کفته وی، از مجموع ۸۰ هزار هکتار اراضی باغی استان، سهم محصول پسته ۶۰ هزار هکتار است که در بازه زمانی ۱۵ اسفندماه تا اواخر فروردین از حساسیت بالایی در برابر سرمازدگی برخوردار است و متاسفانه غالباً طی همین مدت نیز دچار این مشکل میشود.
حاجی حسینی از سرمازدگی ۵۴ هزار هکتار از باغات مناطقی مانند هرات و مروست و بخشهایی از تفت و ابرکوه در استان به میزان ۱۰ تا ۷۰ درصد در یکماه اخیر خبر داد و گفت: متاسفانه خسارت براورده شده در اثر سرمازدگی اخیر استان بالغ بر پنج هزار میلیارد تومان گزارش شده است که تامین آن بسیار دشوار است.
وی یکی از راهکارهای مناسب برای مقابله با خسارت ناشی از سرمازدگی را بیمه کردن باغات خواند و گفت: متاسفانه تنها نیمی از باغات پسته استان در برابر خسارت ناشی از حوادث بیمه هستند و مابقی اقدامی در این باره صورت ندادهاند که موکداً توصیه میکنیم در این باره اقدام کنند.
این مسئول با بیان این که استان یزد حدود ۷۶ کشاورز و بهره برداری در این بخش دارد، گفت: در مورد باغات خرده مالکی استان نیز که عمدتاً شامل بادام و گردو و دیگر درختان است نیز بیمه کشاورزی به صورت به اصله به اصله درختان را تحت پوشش قرار میدهد.
«رضا برهانی» مدیر کل هواشناسی یزد نیز در این نشست با اشاره به سرمازدگی اسفندماه پارسال و فروردین ماه امسال در مزارع و باغات کشاورزی استان، تصریح کرد: بخش کشاورزی همواره متاثر از شرایط اقلیمی است و آب و هوا عملکردی دوگانه بر این بخش دارد که این امر اهمیت اطلاعرسانی در مورد دادههای هواشناسی به بخش کشاورزی را میرساند.
وی به افزایش چهار درجه میانگین دمای استان در اسفندماه گذشته که باعث پیش افتادن آغاز رشد و شکوفه زدن درختان به مدت ۱۵ روز شد، اشاره و اضافه کرد: این موضوع زمینه ساز بروز سرمازدگی درختان بود لذا هواشناسی استان توسعه هواشناسی کاربردی در بخش کشاورزی(سامانه تهک) را با همکاری جهادکشاورزی و مدیریت بحران استان در دستور کار قرار داد.
برهانی خاطرنشان کرد: در همین راستا و با توجه به این که ایستگاههای هواشناسی موجود در استان کفاف کسب اطلاعات لازم برای مقابله با سرمازدگی را نمیدهد، از ایستگاههای جهادکشاورزی و از طریق توزیع دماسنج در بخشهای مهم کشاورزی استان که فاقد ایستگاه هواشناسی هستند، برای جمع اوری دادههای هواشناسی بهره گرفتیم.
وی گفت: در جریان دو موج سرمازدگی احیر استان دو اطلاعیه سطح نارنجی و یک مورد اطلاعیه سطح زرد از سوی هواشناسی استان پیش از بروز این شرایط در استان صادر شد که موج اول سرمازدکی از ۲۶ اسفندماه به مدت سه روز اتفاق افتاد و موج دوم نیز در اواخر هفته دوم نوروز به وقوع پیوست.
وی با بیان این که علاوه بر اطلاعرسانی از طریق کانالهای مربوطه به ۵ هزار کاربر، با استفاده از سامانه پیامکی به افزون بر ۱۵ هزار کشاورز پیشرو در استان نیز اطلاعرسانی لازم صورت گرفت ولی در عین حال خساراتی به بخش کشاورزی استان وارد شده تا بیش از پیش از بروز این خسارات پیشگیری شود.
مدیر کل هواشناسی استان موج اول سرمازدگیی اخیر استان را از نوع تشعشی و موج دوم را ترکیبی از سرمازدگی همرفتی و تشعشعی خواند و یادآور شد: در هر دو مورد اطلاعات دمایی مناطق مختلف استان به صورت مستمر از طریق ۳۳ ایستگاه خودکار هواشناسی، ۱۳ ایستگاه خودکار جهادکشاورزی و ۹ دماسنج دستی توزیع شده دریافت و اطلاعرسانی شد.
وی با بیان این که مطالعات اخیر بیانگر نزدیک تر شدن فصل خشک به فصل سرد سال طی ۲۰ سال آینده است، نسبت به تواتر پدیده های حدی در اثر تغییرات اقلیمی حاکم و بروز موجهای سرمایی یا گرمایی در زمانهای نامتعارف هشدار داد و گفت: در همین راستا توسعه ایستگاهها و شبکه خودکار هواشناسی و استفاده از روشهای نوین جلوگیری از سرمازدگی و بروز این پدیدهها ضرورت دارد.
«محمد علی ملک زاده» مدیر کل مدیریت بحران استان یزد نیز با قدردانی از اقدامات صورت گرفته از سوی هواشناسی و جهادکشاورزی در حوادث سرمازدگی اخیر، گفت: بیش از ۱۰۰ رصدگر در سرمازدگی اخیر در مناطق مختلف استان طی ساعات شبانگاهی وقوع سرمازدگی فعالیت داشتند و داده های مربوطه را به صورت لحظهای پیمایش و برای اطلاعرسانی به موقع به کشاورزان گزارش میدادند.
وی با بیان این که مسئولان استان با جدیت پیگیر مطالبه خسارت وارده به این بخش هستند، در عین حال خواستار مشارکت کشاورزان برای پیشگیری از بروز سرمازدگی محصولاتشان و اقدام آنها نسبت به بیمه کشاورزی مزارع و باغات خودشان شد.
انتهای پیام
شناسه خبر: 227802