رئیس اداره نظارت بر واردات وصادارت معاونت غذا و دارو استان یزد گفت: یکی از انواع مسمومیت های کشنده مسمومیت با قارچ های سمی است.
دکتر مسعود حبیبی، رئیس اداره نظارت بر واردات و صادرات معاونت غذا و دارو علوم پزشکی یزد در گفتوگو با خبرنگار فارس اظهار کرد: هر ساله از یکم تا هفتم آبان ماه به عنوان هفته پیشگیری از مسمومیتها نامگذاری شده است.
وی با بیان اینکه شعارامسال هفته پیشگیری از مسمومیتها «سلامتی را با افزایش آگاهی و اقدام پیشگیرانه از مسمومیتها محافظت کنیم» تعیین شده است، افزود: برخی از قارچ های سمی در صورت مصرف خوراکی می توانند باعث نارسایی حاد کبدی و مرگ شوند.
دکتر حبیبی در خصوص تشخیص قارچهای سمی نیز گفت: تشخیص قارچهای سمی از انواع غیر سمی از روی شکل ظاهری آنها کاری دشوار بوده و نیاز به تجربه و تبحر دارد.
رئیس نظارت بر وارادات غذا و دارو یزد در ادامه به نکاتی در خصوص پیشگیری از مسمومیتهای ناشی از قارچهای سمی اشاره و تصریح کرد: باید از مصرف قارچ های خودرو و یا جمع آوری شده توسط افراد عادی و یا قارچ هایی که به صورت فلهای عرضه می شوند، خودداری شود.
وی با بیان اینکه تنها قارچ هایی قابلیت مصرف دارند که توسط مراکز مجاز و در بسته بندی های دارای مجوزهای سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت، درمان و پزشکی عرضه می شود، تأکید کرد: شناسایی انواع خوراکی قارچ از انواع سمی تنها بر اساس خصوصیات ظاهری مانند شکل، رنگ، بو، قوام و مزه مشکل بوده و تنها توسط متخصصان و کارشناسان مجرب قارچ شناسی و گیاه شناسی امکان پذیر است، بنابراین به توصیه های برخی از افراد عادی در تشخیص انواع سمی از انواع خوراکی قارچ توجه نکنید.
حبیبی با بیان اینکه نباید قارچ را به صورت خام و به مقدار زیاد مصرف کرد، ادامه داد: برخی از روشها و معیارهای سنتی مانند: تغییر رنگ قاشق نقره در اثر تماس با قارچ، یا وجود حشرات دراطراف قارچ و محل رویش قارچ معیار علمی و صحیحی برای تشخیص عدم سمیت قارچ در همه موارد نیست.
وی خاطرنشان کرد: هر چند در برخی موارد حرارت برخی از مواد سمی موجود در قارچ ها را از بین می برد، با این وجود برخی از سموم موجود در قارچ ها مقاوم به گرما بوده و در اثر فرآیندهای آماه سازی غذا مانند: کباب کردن، آب پز کردن، سرخ کردن، بخار پز کردن قادر به تخریب کامل مواد سمی موجود در قارچ نمی باشد.
مسئول اداره نظارت معاونت غذا و دارو یزد تأکید کرد: در صورت بروز علایم و نشانه های گوارشی به صورت تاخیری (۱۲-۵ ساعت پس از مصرف خوراکی قارچ)، هر چه سریعتر بیمار را به مرکز درمانی تخصصی سم شناسی بالینی و مسمومیت ها منتقل کنید.
حبیبی ادامه داد: انتقال سریع بیمار مسموم به یک مرکز درمانی تخصصی مسمومیت ها امکان درمان موفقیت آمیز را افزایش می دهد و هر گونه تاخیر در این امر سبب افزایش احتمال شکست درمان و حتی مرگ بیمار می شود. بنابراین با مشاهده علایم و نشانه های بالینی اولیه به ویژه از نوع تاخیری در فردی با سابقه مصرف خوراکی قارچ ، از هرگونه خوددرمانی و درمان علامتی پرهیز نموده و بیمار را در اسرع وقت به بیمارستان منتقل نمایید.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در صورت امکان، نمونه باقی مانده قارچ مصرف شده توسط بیمار را برای شناسایی کادر پزشکی در بیمارستان به همراه داشته باشید.
پایان پیام/ب