آیین دوخت کیسه برکت در مساجد یکی از سنتهای ماندگار روز 27 ماه رمضان در شهرستان ابرکوه است که هنوز هم برخی بانوان به آن معتقد بوده و در بین دو نماز مغرب و عشا اقدام به دوختن این کیسه میکنند.
حامد اکرمی در گفتوگو با خبرنگار فارس در رابطه با آیین کهن و ماندگار دوختن کیسه برکت، اظهار کرد: زنان روزهداری ابرکوهی که در روز 27 ماه مبارک رمضان برای اقامه نماز جماعت مغرب و عشا راهی مساجد میشدند، علاوه بر سجاده و چادر نماز اقلام دیگری را هم با خود به مسجد میبردند تا با اجرای یک سنت ساده و زیبا، برکت را همراه خود به خانههایشان ببرند.
این محقق حوزه میراث فرهنگی افزود: در میان دو نماز مغرب و عشا، زنان نخ و سوزن و تکه پارچهها را آماده کرده و به سرعت شروع به دوختن کیسههای کوچک میکردند که به آن «کیسه برکت» میگفتند. به اعتقاد آنان هر فردی که به داخل این کیسه پول و یا سکه بریزد، خداوند به وی مال و دارایی زیاد میبخشد.
اکرمی با بیان اینکه به کیسه برکت، کیسه مراد هم گفته میشد، خاطرنشان کرد: برخی بانوان حتی بیش از یک کیسه میدوختند و آن را برای فزونی دارایی و برکت، بین اقوام و آشنایان خود توزیع میکردند.
وی تصریح کرد: این سنت زیبا و ماندگار تنها یک حرکت نمادین برای نشان دادن اعتقاد قلبی مردم به صفت روزیرسان بودن و بخشندگی و جود خداوند است و اجرای آن در بین دو نماز نشان از این دارد که مردم تنها از خداوند طلب روزی حلال و فزونی دارایی را دارند نه غیر از او.
هدیه بیست و هفتمی داماد به نوعروس
اکرمی در ادامه به برخی دیگر از سنتهای مرتبط با شب و روز 27 ماه رمضان اشاره کرد و گفت: ازآنجاکه مردم ابرکوه بر اساس برخی روایات، شب بیست و هفتم ماه رمضان را شب کشته شدن قاتل حضرت علی (ع) میدانند، این شب را به جشن و سرور سپری کرده و بیشتر برنامهها و جشنهای خود از جمله خواستگاری، بله برون، عقد و عروسی را در این شب برگزار میکردند.
فعال صنایعدستی ابرکوه یادآور شد: رسم بوده است که در شب 27 ماه رمضان، تازهدامادها برای نوعروسان خود هدیهای تهیه کرده و طی یک دورهمی شاد با حضور خانوادهها به اون تقدیم میکردند که به هدیه بیست و هفتمی معروف بوده است.
وی ادامه داد: در این شب مردان خضاب و زنان حنا به دست های خود میبستند و لباس نو به تن کرده و به منزل فامیل و اقوام میرفتند. بعد از افطار نیز با غذاهای سنتی ابرکوهی مانند آش جو و کلهپاچه و انواع آجیلها و... از میهمانان پذیرایی میکردند و با مولودیخوانی و دف زنی به شادی میپرداختند.
پایان پیام/ف