یزد پورتال
29 فروردین 1402 - 16:41

آیین ماندگار رمضانه در ابرکوه/کیسه‌ای که در بین نماز دوخته می‌شود

آیین دوخت کیسه برکت در مساجد یکی از سنت‌های ماندگار روز 27 ماه رمضان در شهرستان ابرکوه است که هنوز هم برخی بانوان به آن معتقد بوده و در بین دو نماز مغرب و عشا اقدام به دوختن این کیسه می‌کنند.

حامد اکرمی در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در رابطه با آیین کهن و ماندگار دوختن کیسه برکت، اظهار کرد: زنان روزه‌داری ابرکوهی که در روز 27 ماه مبارک رمضان برای اقامه نماز جماعت مغرب و عشا راهی مساجد می‌شدند، علاوه بر سجاده و چادر نماز اقلام دیگری را هم با خود به مسجد می‌بردند تا با اجرای یک سنت ساده و زیبا، برکت را همراه خود به خانه‌هایشان ببرند.

این محقق حوزه میراث فرهنگی افزود: در میان دو نماز مغرب و عشا، زنان نخ و سوزن و تکه پارچه‌ها را آماده کرده و به سرعت شروع به دوختن کیسه‌های کوچک می‌کردند که به آن «کیسه برکت» می‌گفتند. به اعتقاد آنان هر فردی که به داخل این کیسه پول و یا سکه بریزد، خداوند به وی مال و دارایی زیاد می‌بخشد.

اکرمی با بیان اینکه به کیسه برکت، کیسه مراد هم گفته می‌شد، خاطرنشان کرد: برخی بانوان حتی بیش از یک کیسه می‌دوختند و آن را برای فزونی دارایی و برکت، بین اقوام و آشنایان خود توزیع می‌کردند.

وی تصریح کرد: این سنت زیبا و ماندگار تنها یک حرکت نمادین برای نشان دادن اعتقاد قلبی مردم به صفت روزی‌رسان بودن و بخشندگی و جود خداوند است و اجرای آن در بین دو نماز نشان از این دارد که مردم تنها از خداوند طلب روزی حلال و فزونی دارایی را دارند نه غیر از او.

هدیه بیست و هفتمی داماد به نوعروس

اکرمی در ادامه به برخی دیگر از سنت‌های مرتبط با شب و روز 27 ماه رمضان اشاره کرد و گفت: ازآنجاکه مردم ابرکوه بر اساس برخی روایات، شب بیست و هفتم ماه رمضان را شب کشته شدن قاتل حضرت علی (ع) می‌دانند، این شب را به جشن و سرور سپری کرده و بیشتر برنامه‌ها و جشن‌های خود از جمله خواستگاری، بله برون، عقد و عروسی را در این شب برگزار می‌کردند.

فعال صنایع‌دستی ابرکوه یادآور شد: رسم بوده است که در شب 27 ماه رمضان، تازه‌دامادها برای نوعروسان خود هدیه‌ای تهیه کرده و طی یک دورهمی شاد با حضور خانواده‌ها به اون تقدیم می‌کردند که به هدیه بیست و هفتمی معروف بوده است.

وی ادامه داد: در این شب مردان خضاب و زنان حنا به دست های خود می‌بستند و لباس نو به تن کرده و به منزل فامیل و اقوام می‌رفتند. بعد از افطار نیز با غذاهای سنتی ابرکوهی مانند آش جو و کله‌پاچه و انواع آجیل‌ها و... از میهمانان پذیرایی می‌کردند و با مولودی‌خوانی و دف زنی به شادی می‌پرداختند.

پایان پیام/ف

منبع: فارس
شناسه خبر: 1158170

مهمترین اخبار یزد: