رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بافق گفت: با ثبت دو اثر جدید شمارآثار ثبت شده این شهرستان در فهرست ملی به 89 اثر رسید.
لیلا رنجبر، رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بافق در گفتوگو با خبرنگار فارس از این شهرستان، اظهار کرد: خانه تاریخی تراب زاده به شماره ثبتی ۳۳۶۷۹ و «قَتِق» شیرین، دو اثری است که به تازگی در فهرست آثار ملی ثبت شد و شماره ثبتی قتق شیرین در آینده نزدیک از تهران اعلام میشود.
وی در خصوص مشخصات این بنا افزود: بادگیر گهوارهای خانه تاریخی تراب زاده، از ویژگیهای منحصر به فرد آن به شمار می رود که در استان یزد بی نظیر است.
رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان بافق درباره موقعیت مکانی این اثر تاریخی گفت: «خانه تراب زاده» به لحاظ موقعیت جغرافیایی، در استان یزد، شهرستان بافق، بلوار وحشی بافقی قرار دارد.
این مسئول تاریخچه این بنا را یاد آور شد و افزود: با توجه به ساختار و بررسیهای میدانی، این خانه باستانی متعلق به دوره قاجار است و با ۳۰۰ سال قدمت ، دخل و تصرف خاصی در بنا مشاهده نمی شود.
رنجبر، ابعاد تقریبی این بنا را به طول ۱۹.۳۵ متر و عرض ۱۸.۳۵ متر با مساحت کلی ۵۲۰ مترمربع اعلام کرد و افزود: حیاط این خانه هشت ضلعی است و در ضلع جنوب غربی آن مسیر دسترسی به زیرزمین وجود دارد.
رئیس میراث فرهنگی بافق خاطرنشان کرد: این بنا در گذشته برای مراسم روضه خوانی و مجالس مذهبی کاربرد داشته و به تازگی با شماره ۳۳۶۷۹ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
وی در مورد قتق شیرین( اشکنه) هم که به تازگی در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است بیان کرد: این غذا قوت غالب مردم بافق در گذشته های دور بوده که همچنان به عنوان یک سنت دیرینه در بستر تاریخ این سر زمین جریان دارد و هم اینک نیز برخی از شهروندان بافقی در دورهمی ها، از آن استفاده میکنند و مورد اقبال مردم قرار دارد.
به گفته رنجبر، مواد تشکیل دهنده این غذا زیره سیاه، زیره سبز، رازیانه، میتخم، ترخون، گشنیز، مرزنجوش، آرد و روغن حیوانی است که اینها همه مقوی، مغذی، شیرافزا و کنترل کننده بلغم بدن است.
رنجبر تصریح کرد: با وجود سبزیجاتی که در این غذا استفاده میشود، طبع گرمی دارد و برای سلامت دستگاه گوارش و جلوگیری از نفخ معده مفید است.و تمام گروه های سنی می توانند از آن استفاده کنند.
این مسئول خاطرنشان کرد: شش اثر دیگر هم از بافق در نوبت ثبت ملی قرار دارد که چهار اثر بنای تاریخی و ۲ اثر آثار نا ملموس است.
بنای تاریخیانتهای پیام/الف
شناسه خبر: 678977