بیماری دیابت از شایعترین بیماریهای مربوط به سوخت وساز بدن است که منجر به عوارض ناتوان کننده میشود و افراد باید برای درمان و پیشگیری از ابتلا به آن برنامهریزی جدی داشته باشند و با غربالگری شاه راه ورود مرگ خاموش را ببندند.
به گزارش خبرگزاری فارس از یزد، کنترل دیابت نیازمند تغییر سبک زندگی است که متأسفانه آن طور که باید نه از سوی مردم و خانواده و نه از سوی دستاندرکاران اجرایی و برنامهریزی به آن توجه نشده و کار را به جای رسانده که به طور مثال در استان یزد میزان ابتلا به دیابت دو برابر میانگین کشوری است.
بنابراین دیابت در یزد به دلیل بالا بودن میزان شیوع، یک مشکل جدی برای سلامت مردم این استان محسوب میشود و این مهم نیازمند بررسی همه جانبه است.
دکتر سید مهدی هاشمی باجگانی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در این باره، اظهار کرد: طرح پویش ملی غربالگری دیابت و فشار خون از ۲۰ آذرماه در استان همزمان با سراسر کشور آغاز شده و تا پانزدهم دی ماه ادامه دارد.
وی با بیان اینکه یزد در شیوع بیماری فشارخون و دیابت جزو سه استان برتر کشور بوده و اجرای کامل این طرح در استان از اهمیت ویژهای برخوردار است، افزود: طرح غربالگری دیابت و فشارخون امسال از سنین پایینتر از ۱۸ سال آغاز شده تا همه افراد غربالگری شوند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی یزد تصریح کرد: انتظار ما این است که همه افراد بالای ۱۸ سال استان تا ۱۵ دی ماه با مراجعه به خانههای بهداشت در روستاها و مراکز خدمات جامع سلامت در سطح شهرها برای اجرای این پویش، به سلامت خود و شناسایی موارد جدید مبتلایان به دیابت و پرفشاری خون کمک کنند.
هاشمی باجگانی با اشاره به شرکت ۱۴۰ هزار نفر در این طرح گفت: در اجرای این طرح ۵۰ نفر از افراد جدید مبتلا به بیماری دیابت و فشار خون در سنین پایین شناسایی شده اند.
در یک تحقیق میدانی، جامعه آماری شامل چهار و ۹۹۰ نفر از بیماران مبتلا به دیابت تحت پوشش مرکز دیابت یزد، نشان میدهد: میانگین میزان قند خون در بین پاسخگویان ۷۵/۲۱۹ درصد و میانگین طول مدت ابتلا به دیابت در بین پاسخگویان، ۱/۱۰ درصد در سال بوده است.
بین میزان پیروی از فعالیتهای خود مراقبتی و شدت درک شده، خودکارآمدی، انتظارات پی آمدی و مدت ابتلا به دیابت همبستگی مثبت و معنادار و بین میزان پیروی از فعالیتهای خودمراقبتی و میزان قند خون همبستگی منفی و معناداری مشاهده شده است.
به همین منظور می طلبد نه تنها دانشگاه علوم پزشکی بلکه دیگر دستگاه های فرهنگی، آموزشی و خدماتی نسبت به ترویج فرهنگ تغییر سبک زندگی از ناسالم و به سلام همت کنند.
پایان پیام/ب